Nowe fakty ws. "afery jajecznej". Mają już listę firm
Oszuści, którzy zarabiali na podrobionym suszu jajecznym, preparowali wyniki badań - ustaliło RMF FM. Dzięki podrobionym badaniom bardzo długo udawało im się oszukiwać śledczych oraz klientów i sprzedawać susz, który prawie nie zawierał jajek. Z dokumentów, które przedstawiano klientom wynikało, że susz był tylko z jajek, w rzeczywistości był to susz rybny czy wapnia z zaledwie dodatkiem jaj. Wiadomo już, które firmy kupowały podrobiony susz.
Minister rolnictwa Marek Sawicki powiedział, że Inspekcja Weterynaryjna współpracuje z prokuraturą i bada sprawę podrobionego suszu jajecznego. W sprawie zatrzymano właściciela firmy z Kalisza, producenta proszku jajecznego, który nie zawierał jajek i mógł być szkodliwy dla zdrowia.
Minister Sawicki dodał, że nie są znane jeszcze wyniki badań pobranych próbek. Wiadomo, które firmy kupowały podrobiony susz. Zapewnił, że zawierające go produkty będą wycofywane z rynku. Zdaniem Sawickiego afery solna i jajeczna wskazują, że zawiódł system kontroli inspekcji sanitarnej i weterynaryjnej.
Minister powiedział, że zatrzymany przedsiębiorca prowadził nielegalną produkcję proszku jajecznego w nieczynnych zakładach bez żadnego nadzoru. Gdyby działalność była zgłoszona, z pewnością kontrola wykryłaby nieprawidłowości.
Prokuratura Okręgowa w Ostrowie Wielkopolskim sprawdza czy susz jajeczny, który mógł być szkodliwy dla zdrowia, trafił za granicę. W tej sprawie zatrzymano 8 osób, w tym właściciela fabryki produkującej trefny susz.
Prokuratorzy badają dokumenty firmy i sprawdzają, czy mogło dojść do eksportu produktu i jaka ilość suszu mogła trafić za granicę. Jest to o tyle trudne, że firma produkowała proszek już po zamknięciu działalności. Dodatkowo część dokumentacji jest sfałszowana. W jednym przypadku susz wysłany za granicę wrócił.
W zakładzie prokuratura zabezpieczyła znaczne ilości produktu, ale jeszcze nie są znane wyniki jego badań.
Proszek jajeczny jest wykorzystywany przez piekarzy, cukierników. Stosowany jest także do produkcji makaronów i wędlin.