ŚwiatNiepokojąca plaga marnotrawstwa żywności

Niepokojąca plaga marnotrawstwa żywności

Jedzeniem, które rocznie marnuje się we Włoszech, można by nakarmić 44 miliony ludzi - wynika z raportu przedstawionego w środę w związku z inauguracją na uniwersytecie w Bolonii projektu przeciwdziałania marnotrawstwu.

14.07.2010 19:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Projekt ten nosi nazwę Last Minute Market, a jego istotą jest wypracowanie skutecznych metod sprzedaży żywności, której data ważności się kończy, a także szeroka kampania społeczna przeciwko wyrzucaniu resztek produktów i kupowaniu zbyt dużej ich ilości.

Według ekspertów co roku wyrzuca się w Italii sześć milionów ton produktów spożywczych, między innymi dlatego, że psują się lub tracą ważność w trakcie dystrybucji albo wręcz jeszcze na polu, bo nie zostały zebrane na czas.

Pomysłodawca projektu Last Minute Market Andrea Segre powiedział, że to ogromne marnotrawstwo oznacza, iż we Włoszech wyrzuca się do śmieci prawie jedną trzecią żywności, którą ten kraj produkuje.

Włochy, jak zauważył Segre, nie stanowią niechlubnego wyjątku w tej ponurej statystyce. Podał przykład Stanów Zjednoczonych, gdzie marnuje się niemal 40% żywności.

Źródło artykułu:PAP
jedzeniewłochyuniwersytet
Komentarze (5)