Trwa ładowanie...
05-03-2012 17:05

Nie dowiemy się, które firmy stosowały szkodliwą sól

Prokuratura Okręgowa w Poznaniu nie wyraziła zgody na opublikowanie dystrybucyjnych list firm, które potencjalnie mogły używać niejadalnej soli jako jadalnej - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.

Nie dowiemy się, które firmy stosowały szkodliwą sólŹródło: PAP, fot: Tytus Żmijewski
d1ypku9
d1ypku9

Szef GIS Przemysław Biliński rozmawiał w tej sprawie z zastępcą prokuratora rejonowego w Poznaniu Romanem Szymanowskim. Prokuratura Okręgowa w Poznaniu nie wyraziła zgody na opublikowanie list dystrybucyjnych firm (nazwy firm, adresy, numery weterynaryjne, rodzaj produktu) potencjalnie mogących używać soli wypadowej jako jadalnej, ze względu na toczące się nadal postępowanie w tej sprawie.

Jak powiedziała rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Poznaniu Magdalena Mazur-Prus, prokuratura przekazała GIS listę firm, które mogły używać niejadalnej soli jako jadalnej do wykorzystania służbowego, a nie po to, aby ją ujawniać publicznie. - Jest to dokument pochodzący z postępowania przygotowawczego - dodała.

Tzw. sól wypadową (odpad przy produkcji chlorku wapnia, używany m.in. do posypywania zimą dróg) firmy sprzedawały jako spożywczą. Sól trafiała głównie do odbiorców hurtowych, wytwórni wędlin, przetwórni ryb, mleczarni, piekarni, skąd w produktach mogła trafić do sklepów w całym kraju.

GIS przekazał w piątek informację ws. postępowania dotyczącego soli do Centralnego Punktu Kontaktowego Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach RASFF w Komisji Europejskiej. GIS poinformował RASFF, że polska prokuratura przekazała informację, iż prowadzi postępowanie w sprawie trzech firm, które sprzedawały sól wypadową jako sól spożywczą. Cała dokumentacja dotycząca tych firm została zatrzymana przez prokuraturę. Zanieczyszczona sól i produkty, do których była dodawana, zostały zabezpieczone, pobrano próbki do badań, które się jeszcze nie zakończyły.

d1ypku9

RASFF zaakceptował informację GIS i zwrócił się z prośbą o przekazywanie bieżących informacji. RASFF nie zakwalifikował informacji GIS do powiadomień przekazywanych w ramach europejskiego systemu ostrzegania.

System RASFF został ustanowiony w celu zapewnienia władzom odpowiedzialnym za kontrolę żywności oraz kontrolę pasz efektywnego narzędzia do wymiany informacji, dotyczących działań, podejmowanych w następstwie wykrycia poważnego ryzyka związanego z żywnością lub paszą.

Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego w Warszawie sprawdzają skład soli i ewentualną zawartość w niej szkodliwych substancji. Przygotowana zostanie analiza ryzyka spożywania podrabianej soli.

Prowadzone badania są efektem ustaleń CBŚ i poznańskiej prokuratury. Wynika z nich, że trzy firmy - dwie z województwa kujawsko-pomorskiego i jedna z woj. wielkopolskiego - mogły sprzedawać miesięcznie tysiące ton niejadalnej soli (będącej odpadem przy produkcji chlorku wapnia i używanej do posypywania zimą dróg) jako sól spożywczą. Proceder ten mógł trwać kilka lat.

d1ypku9

Firmy kupowały tzw. sól wypadową (odpad przy produkcji chlorku wapnia, używany m.in. do posypywania zimą dróg) i sprzedawały jako spożywczą. Sól trafiała głównie do odbiorców hurtowych, wytwórni wędlin, przetwórni ryb, mleczarni, piekarni, skąd w produktach mogła trafić do sklepów w całym kraju.

Z ustaleń CBŚ wynika, że każda z trzech firm miesięcznie sprzedawała mniej więcej tysiąc ton soli. Kupowały ją jako tzw. sól wypadową - po mniej więcej 130 zł za tonę - i sprzedawały jako spożywczą po mniej więcej 400 zł. Zarabiały na tym rocznie po kilka milionów złotych. W sprawie zatrzymano do tej pory pięć osób. Usłyszały one zarzuty wprowadzenia do obrotu środka spożywczego szkodliwego dla zdrowia lub życia człowieka z przepisów ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, za co może grozić do pięciu lat więzienia.

Policja i służby weterynaryjne prowadziły kontrole firm na terenie całego kraju. Podczas kontroli zabezpieczono do badań próbki z prawie tysiąca ton soli niejadalnej. W sprawie przesłuchano też kilkudziesięciu świadków, głównie odbiorców soli, którzy nie mieli świadomości, że dostarczana im sól nie jest spożywcza.

d1ypku9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ypku9
Więcej tematów