Najlepsze zupy świata w Krakowie
Ponad 60 kucharzy i przygotowane przez nich zupy rywalizowały o Złotą Chochlę podczas Międzynarodowego Festiwalu Zupy (PAP/Jacek Bednarczyk)
Około 60 restauratorów i kucharzy domowych
zgłosiło się do udziału w Międzynarodowym Festiwalu Zupy, który
rozpoczął się w sobotę na krakowskim Kazimierzu.
Warunkiem uczestniczenia w konkursie było przygotowanie minimum 10 litrów zupy przez restauratora lub 5 litrów - przez kucharza indywidualnego. Podczas festiwalu fachowe jury oceni wyroby i przyzna tytuł "Najlepszej zupy świata" oraz trzy wyróżnienia: Złotą, Srebrną i Brązową Chochlę.
Zupy mogą próbować także wszyscy chętni, którzy przyszli na Plac Nowy na Kazimierzu.
Międzynarodowy Festiwal Zupy zorganizowało stowarzyszenie ATTACAFA, którego celem jest propagowanie tradycji i kultury narodów świata oraz Teatr KTO.
Pierwsza edycja festiwalu odbyła się w maju zeszłego roku w Wazemmes we Francji i cieszyła się olbrzymią frekwencją.(ck)