Nadmiar arbuza może nawet zabić. Kto powinien uważać?

Bogaty w witaminy, niskokaloryczny, soczysty i smaczny arbuz - to on kojarzy się z latem i pomaga gasić pragnienie. Pasuje jako przekąska lub element wytrawnych dań. Jak się jednak okazuje, nadmierne spożycie tego owocu może doprowadzić do osłabienia mięśni, nieregularnego tętna, a nawet zgonu.

Nadmiar arbuza może zabić. Uważać muszą osoby, które mają problemy z nerkami
Nadmiar arbuza może zabić. Uważać muszą osoby, które mają problemy z nerkami
Źródło zdjęć: © EAST_NEWS | Horst Hellwig

17.04.2024 | aktual.: 18.04.2024 08:59

Arbuz jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. W tym owocu znajdziemy wiele cennych witamin (głównie A, C i z grupy B, w tym kwas foliowy) oraz minerałów takich jak magnez, wapń, fosfor, sód, potas. I właśnie ten ostatni element jest źródłem problemu.

Arbuz jest bogaty w potas. Komu może to zaszkodzić?

Portal magazynu "Focus" cytuje wyniki badań, opublikowanych w czasopiśmie "Annals of International Medicine". Potas jest używany przez neurony do przekazywania sygnałów nerwowych, w tym tych powodujących skurcze mięśni, a także do utrzymywania ciśnienia krwi pod kontrolą. Okazuje się, że bomba potasowa, jaką jest arbuz, może być szkodliwa dla osób z przewlekłą chorobą nerek. W skrajnych przypadkach może prowadzić do śmierci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pojedynczy kawałek arbuza (średnio 280-300 g) zawiera 320-330 mg potasu, co stanowi ok. 12 proc. zalecanego dziennego spożycia dla kobiet i ok. 9 proc. dla mężczyzn.

Co ważne, jeśli osoba, u której nerki funkcjonują bez problemów, zje za dużo arbuza "nadwyżka" potasu jest usuwana przez nerki i wydalana z moczem. Ale u osób z przewlekłą chorobą nerek, filtracja nie przebiega tak skutecznie.

Nadmiar arbuza może prowadzić do hiperkaliemii

Eksperci do badań zaprosili trzy osoby, u których zdiagnozowano wcześniej przewlekłą chorobę nerek (PChN). Pacjenci spożywali duże ilości arbuza – w postaci czystej lub w postaci soku – codziennie przez 3 tygodnie do 2 miesięcy.

Efekt? U wszystkich taka dieta doprowadziła do rozwoju ciężkiej hiperkaliemii (zbyt dużego stężenia potasu we krwi). Objawiła się ona zaburzeniami rytmu serca i  obniżeniem tętna. Po ograniczeniu dziennego spożycia arbuza, w ciągu kilku miesięcy, poziom potasu we krwi pacjentów wrócił do normy.

Łagodna hiperkaliemia zwykle przebiega bezobjawowo, natomiast gdy stężenie potasu się zwiększa, może to prowadzić do problemów z sercem, osłabienia mięśni lub paraliżu, a nawet śmierci.

Przeprowadzone badania potwierdziły, że osoby, u których stwierdzono PChN powinny kontrolować spożywanie produktów bogatych w potas, a więc ograniczyć jedzenie arbuza. A na to schorzenie cierpi nawet 5 milionów Polaków.

Czytaj również:

Źródło: Focus/Acpjournals.org/WP

Źródło artykułu:WP Wiadomości
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (13)