Mrożone ryby lepsze od świeżych? Nowe badania

Badacze z Norwegii twierdzą, że mrożone ryby przewyższają świeże pod względem jakości i wartości odżywczych. Wyniki badań opublikował serwis Nettavisen.

Stock Albin Marciniak
PHOTO: ALBIN MARCINIAK / EAST NEWS ryby, mrozonki, owoce morza, gastronomia, produkty spozywcze, jedzenie, stoiskoRyby świeże wcale nie takie zdrowe? Naukowcy przekonują
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Katarzyna Bogdańska

Naukowcy z Trondheim i Tromsoe w Norwegii przeprowadzili badania, które wykazały, że mrożone ryby są lepsze od tych sprzedawanych jako świeże. Jak podaje serwis Nettavisen, mrożone ryby zachowują lepszą jakość, smak i wartości odżywcze. Kluczowym czynnikiem jest technologia mrożenia, która pozwala na zachowanie struktury mięsa.

Technologia mrożenia kluczem do jakości

Badania prowadzone przez instytut SINTEF Ocean i NOFIMA wskazują, że natychmiastowe zamrożenie ryby w temperaturze -30 st. Celsjusza pozwala na zachowanie jej struktury i wartości odżywczych.

Svein Kristian Stormo z NOFIMA porównuje ten proces do "wciśnięcia przycisku pauzy". Ważne jest, aby ryby były przechowywane w odpowiednich warunkach, co zapewnia ich lepszą jakość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nagrał wstrząsy na Santorini. Ludzie uciekają z wyspy

Świeże ryby nie zawsze są świeże

Guro Moen Tveit z SINTEF Ocean ostrzega, że "od momentu złowienia ryby do momentu umieszczenia jej w sklepowej lodówce może upłynąć wiele dni, a nawet może to być kilka tygodni", co wpływa na ich smak i aromat. Wysokie temperatury przechowywania zwiększają aktywność mikrobiologiczną, co pogarsza jakość mięsa. Dlatego mrożone ryby są bardziej atrakcyjne dla konsumentów.

Ekonomiczne korzyści z wyboru mrożonych ryb

Wybór mrożonych ryb to nie tylko kwestia jakości, ale także oszczędności. Norweska rodzina, spożywając mrożone ryby zamiast świeżych, może zaoszczędzić rocznie nawet 7 tys. koron, co odpowiada ok. 2,5 tys. złotych. To znacząca różnica, zwłaszcza przy zalecanych 2-3 posiłkach rybnych tygodniowo.

Rybołówstwo jest jedną z kluczowych gałęzi gospodarki Norwegii, obok przemysłu naftowego. W 2022 r. sprzedaż ryb i ich przetworów stanowiła 5 proc. wartości norweskiego eksportu. Instytut SINTEF i NOFIMA odgrywają ważną rolę w badaniach nad jakością ryb, co ma istotne znaczenie dla norweskiej gospodarki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kto powinien być premierem? Polacy wskazali
Kto powinien być premierem? Polacy wskazali
Rosyjski dron wleciał w nocy do Polski? Rzecznik DORSZ reaguje
Rosyjski dron wleciał w nocy do Polski? Rzecznik DORSZ reaguje
Prezydent dziękuje wsi za wsparcie i ostrzega przed umową z Mercosur
Prezydent dziękuje wsi za wsparcie i ostrzega przed umową z Mercosur
"Rosja zamyka się w logice wojny i terroru". Macron reaguje po ataku
"Rosja zamyka się w logice wojny i terroru". Macron reaguje po ataku
Grzegorz Braun z opaską na oku. Zdradził powód
Grzegorz Braun z opaską na oku. Zdradził powód
NIK składa zawiadomienie do prokuratury. Na liście czołowi politycy PiS
NIK składa zawiadomienie do prokuratury. Na liście czołowi politycy PiS
Śmiertelne potrącenie 5-latka przez autobus. Jest oświadczenie przewoźnika
Śmiertelne potrącenie 5-latka przez autobus. Jest oświadczenie przewoźnika
Królowe plaży. Uszanki opanowały Monterey
Królowe plaży. Uszanki opanowały Monterey
Był zgłoszony jako zaginiony. Odnalazł się podczas kradzieży
Był zgłoszony jako zaginiony. Odnalazł się podczas kradzieży
Atak nożem w Ustce. 69-latek w szpitalu, podejrzany zatrzymany
Atak nożem w Ustce. 69-latek w szpitalu, podejrzany zatrzymany
Wiadomo, kiedy spadnie śnieg. Synoptycy przewidują, jaka będzie zima
Wiadomo, kiedy spadnie śnieg. Synoptycy przewidują, jaka będzie zima
Apel papieża podczas Anioła Pańskiego: zatrzymajmy spiralę nienawiści
Apel papieża podczas Anioła Pańskiego: zatrzymajmy spiralę nienawiści