ŚwiatMięso i mleko klonów bezpieczne dla ludzi?

Mięso i mleko klonów bezpieczne dla ludzi?

Unijna Agencja do spraw Bezpieczeństwa Żywności EFSA uważa, że mięso i mleko pochodzące z klonowanych zwierząt nie są zagrożeniem dla zdrowia człowieka, choć przyznaje, że konieczne jest przeprowadzenie dogłębnych badań. Pewne jest natomiast, że klonowanie jest szkodliwe dla samych zwierząt - zwraca uwagę agencja w opublikowanym raporcie.

24.07.2008 | aktual.: 24.07.2008 16:41

Jest jasne, że są znaczące wątpliwości co do zdrowia i dobrostanu zwierząt wyhodowanych w drodze klonowania - powiedział szef komitetu naukowego EFSA Vittorio Silano. Jego zdaniem, problemy zdrowotne mogą występować u nich częściej niż w przypadku zwierząt wyhodowanych w tradycyjny sposób. Klonowane świnie czy krowy są bowiem bardziej podatne na choroby i przedwczesne zgony.

Jeśli chodzi o samą żywność to - zdaniem agencji, która opiera się na dotychczasowych badaniach - produkty z klonów nie różnią się od tych pochodzących ze zwierząt, które są hodowane w tradycyjny sposób. Silano zaznaczył jednak, że badań naukowych na ten temat jest wciąż niewiele i EFSA będzie potrzebowała dalszych danych, by wyjaśnić potencjalne zagrożenie.

Chcąc uspokoić rodzące się kontrowersje, Komisja Europejska w marcu zeszłego roku zleciła Agencji zbadanie bezpieczeństwa żywności ze sklonowanych zwierząt. W styczniu z kolei zapowiedziała, że zapyta Europejczyków o ich zdanie w tej sprawie. Wyniki specjalnego Eurobarometru mają być znane jesienią.

Na tej podstawie, po zasięgnięciu także opinii komitetu etycznego, Komisja Europejska ma ewentualnie wydać zgodę na wprowadzenie na rynek w UE takich kontrowersyjnych produktów spożywczych. Zgodę taką już wydały władze w USA.

Z naszych informacji wynika, że obecnie na rynku UE nie ma żywności pochodzącej ze sklonowanych zwierząt. Na terytorium UE są tylko klony dla celów badawczych, które nie trafiają na rynek i nie przedostają się do łańcucha żywieniowego - zapewniła rzeczniczka Komisji Europejskiej ds. zdrowia Nina Papadulaki.

Dopuszczeniu na rynek żywności ze sklonowanych zwierząt sprzeciwiają się obrońcy środowiska, rolnicze związki zawodowe i niektóre organizacje konsumenckie. Opinia publiczna w wielu europejskich krajach jest przeciwna tego rodzaju żywności.

Źródło artykułu:WP Wiadomości
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)