Zatruły się 122 osoby w ośrodku nad Bałtykiem. Odkryli przyczynę
Zachorowały aż 122 osoby, a osiem wymagało hospitalizacji. W jednym z ośrodków wczasowych w Pogorzelicy w weekend doszło do masowego zatrucia pokarmowego. Szczeciński sanepid poinformował w środę, że powodem zatrucia była salmonella.
20.06.2024 | aktual.: 20.06.2024 07:17
Szczeciński sanepid przeprowadził dochodzenie epidemiologiczne w ośrodku wypoczynkowym w Pogorzelicy po tym, jak w niedzielę otrzymał informację o podejrzeniu zatrucia pokarmowego co najmniej kilkudziesięciu osób. Do kilku osób wezwano pogotowie, pozostali zgłaszali się do punktów nocnej i świątecznej opieki zdrowotnej. W kolejnych dniach liczba chorych wzrosła. W środę Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna poinformowała o 122 osobach zatrutych salmonellą.
- Są to zarówno kuracjusze, jak i personel ośrodka. Osoby chore manifestowały objawy takie jak: biegunka, wymioty, gorączka, nudności, osłabienie. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gryficach ustaliła, że osiem osób zostało hospitalizowanych - wyjaśniła rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ośrodek, w którym doszło do zatrucia, już w niedzielę został objęty kontrolą. Pracownicy sanepidu pobrali do badań wymazy sanitarne od personelu bloku żywienia oraz od osób chorych. Dodatkowo pobrano też próbki z rąk, żywności i wymazy z powierzchni. Środowe wyniki badań potwierdziły, że przyczyną zatrucia była salmonella.
Kapłan poinformowała, że ośrodek w Pogorzelicy "znajduje się pod stałym nadzorem Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gryficach, podejmowane są czynności kontrolne z zakresu epidemiologii, higieny komunalnej i żywienia".
Rzecznika sanepidu powiedziała, że właściciel ośrodka wczasowego "współpracował z inspekcją sanitarną, by wyjaśnić przyczynę zatrucia", "zachowywał się odpowiedzialnie", podjął również decyzję o zakończeniu turnusu.
Inspektorzy sanepidu przypominają, że w okresie letnim, gdy jest bardzo ciepło, należy zwrócić szczególną uwagę na warunki przechowywania i transportu żywności oraz higienę pracy.
Czytaj także: