Makowiec zawijany. Przepis na święta
Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast na świątecznym stole. Mało kto wyobraża sobie Boże Narodzenie bez pachnącego makowca. Jak go upiec? Podajemy przepis na makowiec zawijany.
MAKOWIEC ZAWIJANY - PRZEPIS
Przepis na makowiec zawijany
Składniki na ciasto na makowiec:
3 szklanki mąki pszennej
45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
180 ml letniego mleka
150 g masła
6 żółtek
6 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie ciasta:
Masło roztopić i przestudzić.
Z drożdży zrobić rozczyn, chyba że mamy suche drożdże, to od razu mieszamy je z mąką.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Na koniec dodajemy tłuszcz i nadal wyrabiamy.
Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby wyrosło.
Składniki:
500 g suchego maku
50 g orzechów włoskich, posiekanych
100 g rodzynek
170 g jasnego brązowego cukru
3 łyżki miodu
2 łyżeczki aromatu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
6 białek
Wykonanie masy makowej:
Mak sparzyć w 500 ml wody, wystudzić, odsączyć, a następnie 2 razy przemielić.
Dodać orzechy, rodzynki, cukier, miód, aromat, skórkę pomarańczową, masło i wymieszać.
Ubić pianę i dodać do reszty składników, delikatnie mieszając.
Na koniec rozwałkować ciasto i podzielić na 3 części.
Każdą posmarować masą makową i zawijać.
Strucle owinąć 2-krotnie papierem do pieczenia i poczekać 15 minut, by ciasto jeszcze wyrosło.
Makowiec piec w temperaturze 190 st. C przez około 30-40 minut. Upieczony będzie miał złotobrązowy kolor, który będzie widoczny przez papier.