Majówka ze znajomymi – 3 sprawdzone przepisy na dania z grilla
Wyjątkowo smaczne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu – dania z grilla to nie tylko tradycyjne kiełbaski czy karkówka ze sklepu w gotowej już marynacie. Choć wśród grillowanych potraw wciąż królują dania z mięsa, warto pokusić się o przygotowanie nieco lżejszych, ale równie wyśmienitych przekąsek, takich jak szaszłyki warzywne czy sałatki owocowe. Do tego własnoręcznie przygotowane dipy i orzeźwiające, schłodzone napoje.
26.04.2018 11:30
Specjalnie z myślą o wszystkich miłośnikach grillowania, przygotowaliśmy 3 sprawdzone przepisy na dania z rusztu. Zaskoczcie znajomych i… sprawdźcie, co warto przyrządzić!
Przepis na grillowaną pierś z kurczaka z sezamem
Do przygotowania tego dania z grilla, potrzebujesz:
• 150 g filetu z piersi kurczaka,
• 10 g oliwy z oliwek,
• 2 łyżeczki sezamu,
• szczypta pieprzu,
• wyciśnięty sok z połowy cytryny,
• 50 g ryżu brązowego,
• 1 sałata,
• 150 g pomidorków koktajlowych.
Zacznij od przygotowania marynaty: wymieszaj oliwę z sezamem, szczyptą pieprzu i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Następnie przekrój filet – wzdłuż na pół, obtocz w marynacie i odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Po upływie wskazanego czasu, kawałki fileta wrzuć na ruszt. Gotowe powinny być delikatne, miękkie i soczyste. Do potrawy ugotuj ryż.
Dobrym pomysłem jest również przygotowanie szybkiej i lekkostrawnej sałatki. Z łatwością zrobisz ją z liści sałaty oraz przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych. Do sałatki dodaj odrobinę oliwy oraz ulubione przyprawy.
Grillowane danie szaszłyki ratatouille
Kolejnym daniem z grilla, które doskonale sprawdzi się np. podczas letniej imprezy w ogrodzie są szaszłyki ratatouille. Do ich przygotowania potrzebne będą:
• 2 mniejsze bakłażany,
• 1 zielona cukinia,
• 1 żółta cukinia,
• 1 czerwona papryka,
• 1 zielona papryka,
• 2-3 czerwone cebule,
• 2 łyżki sosu sojowego,
• 1 łyżka musztardy,
• 1 łyżka oregano,
• 2 ząbki czosnku,
• sól i pieprz do smaku.
To bardzo lekkie, smaczne i pełne smaku danie z grilla, które rewelacyjnie komponuje się z rybami oraz mięsem prosto z rusztu. Choć w trakcie BBQ, warzywa najczęściej serwuje się w formie sałatki, warto dla odmiany podać je gościom w postaci równie smacznych szaszłyków.
Bakłażany i cukinie pokrój w plastry o grubości około 1-2 cm. Następnie rozłóż plastry bakłażanów na desce i posyp z obu stron solą, dzięki czemu oddadzą swoją charakterystyczną goryczkę. Przed wrzuceniem na grilla, opłucz plastry pod bieżącą wodą.
Przygotuj marynatę *– wykorzystaj do tego sos sojowy, musztardę, ząbki czosnku oraz oregano, a następnie włóż do niej plastry cukinii i *odstaw całość na około kwadrans.
Rada eksperta: jeżeli lubisz dania z grilla o bogatym i wyrazistym smaku, dodaj do marynaty odrobinę wędzonej papryki oraz zioła prowansalskie.
Paprykę pokrój w dużą kostkę, cebulę na 8 części (jeśli jest duża, możesz podzielić ją na 12 części). Gdy już wszystkie składniki masz pokrojone, zacznij nabijać je naprzemiennie na drewniane szpikulce. Gotowe szaszłyki przypraw solą i pieprzem.
Danie grilluj przez około 5-10 minut, aż bakłażan będzie miękki i soczysty.
Jeżeli masz jeszcze kilka minut, możesz przygotować szybką i smaczną sałatkę z rukoli, pomidorków koktajlowych i odrobiny octu balsamicznego.
Sałatka owocowa
Dania z grilla to nie tylko mięso czy warzywa, ale również świeże, soczyste owoce. Wiosenne grillowanie to doskonała okazja do tego, by zaserwować znajomym zdrową i kolorową sałatkę owocową, która może być formą smacznego deseru lub dodatkiem do innych potraw.
Potrzebne składniki to:
• 2 pomarańcze,
• 1 dojrzałe jabłko,
• 1 gruszka,
• ¼ ananasa,
• 1 puszka fasoli,
• garść winogron,
• garść żurawiny,
• garść orzechów nerkowca lub innych, dowolnie wybranych,
• 1 łyżka sezamu,
• 2 łyżki musztardy,
• 1 łyżka oliwy,
• 1 łyżka miodu,
• 1 łyżka octu jabłkowego,
• sól, pieprz.
Przed przystąpieniem do robienia sałatki, wszystkie owoce dokładnie umyj i obierz. Gruszkę możesz pokroić w półplastry, winogrona przetnij na pół, a ananasa pokrój w średniej wielkości kostkę. Następnie orzechy nerkowca drobno posiekaj. Z reszty składników przygotuj sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Jeśli masz ochotę, do sosu dodaj niewielką ilość wytrawnego wina. Sałatkę możesz na koniec udekorować suszonymi owocami.
Więcej kulinarnych inspiracji oraz sprawdzonych przepisów na dania z grilla, znajdziesz na stronie https://akademiasmaku.pl/przepisy/grill.