Koronawirus w zakładzie mięsnym w Rudzie Śląskiej. Czy klienci mogli się zarazić?
W Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego w Rudzie Śląskiej pojawiły się 4 przypadki koronawirusa wśród pracowników. Czy klienci mogli też zostać zarażeni? Czy koronawirus może przenosić się przez jedzenie?
Koronawirus na Śląsku. W Rudzie Śląskiej wykryto zakażenie w zakładzie mięsnym
Na terenie Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kuś w Rudzie Śląskiej wykryto 4 przypadki koronawirusa. Zakład i funkcjonujący przy nim sklep zostały zamknięte. Osoby zakażone zostały odizolowane, podobnie jak wszystkie, które miały z nimi kontakt. Na badania na obecność koronawirusa skierowano łącznie 40 osób. Właściciele zakładu, w trosce o dobro pracowników i klientów, są w stałym kontakcie z sanepidem w Rudzie Śląskiej.
Czy koronawirus przenosi się przez jedzenie?
Czy klienci, którzy kupili mięso z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kuś w Rudzie Śląskiej, w którym wykryto koronawirusa, mają się czego obawiać? Czy mogą się również zarazić?
Jak podaje GIS, temperatura eliminuje zagrożenie. "Koronowirusy potrzebują do namnażania gospodarza, którym jest człowiek. Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 st. C przez 30 min. Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS COV-2" - informuje GIS.
Wędliny, które sa kupowane w sklepach, wcześniej są poddawane obróbce termicznej. klienci nie powinni zatem obawiać się zakażenia koronawirusem.