Kompot z suszu. Przepis na tradycyjną potrawę wigilijną. Jak znalazła się na naszych stołach?
Zgodnie z tradycją, podczas wigilijnej kolacji spożywanych jest 12 potraw. Jedną z nich jest kompot z suszu. Jak nadać mu charakterystyczny smak? Tradycja jego przygotowywania na Wigilię sięga wielu wieków wstecz.
23.12.2022 10:54
Kompot z suszu początkowo był spożywany nie tylko podczas kolacji wigilijnej, ale również jesienią. Nasi przodkowie przypisywali mu niezwykłe właściwości - napój miał chronić domowników przed złymi mocami i zapewnić im długowieczność. Każde z owoców, używanych podczas jego przyrządzania miał określoną symbolikę.
Kompot na Wigilię. Składniki mają znaczenie
Kompot z suszonych owoców początkowo przygotowywali Łemkowie. Zgodnie z ich zwyczajami, w trakcie lata zbierano i suszono owoce, z których następnie — w miesiącach jesiennych i zimowych — przygotowywano gorące wywary. Ludy zamieszkujące Beskid Niski nadawały każdemu ze składników kompotu z suszu szczególne właściwości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jabłka, stanowiące podstawę wywaru zapewniały dobre zdrowie. Odpowiadały również za pokój i miłość. Gruszki miały gwarantować długowieczność oraz powodzenie finansowe a śliwki odpędzały złe moce.
Przepis na kompot z suszu. Co powinno znaleźć się w garnku?
Niemal każda gospodyni ma swój własny przepis na kompot wigilijny. Jego podstawą są oczywiście suszone owoce: jabłka, gruszki, figi i śliwki. Niekiedy podczas gotowania dodawane są rodzynki, pomarańcze, wędzone śliwki lub morele. Każdy przepis na kompot z suszu zawiera również przyprawy, takie jak cynamon, goździki i anyż. Te, są mieszane w różnych proporcjach w celu uzyskania odpowiadającego smaku. Gotując wywar z suszonych owoców nie można zapomnieć również o odrobienie słodyczy - w tym celu pod koniec przygotowywania dodawany jest cukier lub — już po ostudzeniu kompotu — miód.
Swój przepis na wigilijny kompot z suszu przedstawiła również Magda Gessler. Co ciekawe, w wersji słynnej restauratorki w przepisie oprócz suszonych owoców znalazł się sok z cytryny oraz wino. Oto szczegółowa lista składników:
- 0,5 kg suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli),
- 3 butelki czerwonego, wytrawnego wina,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- laska cynamonu,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 3 lub 4 łyżki miodu lipowego.
Restauratorka podała również inną, bezalkoholową wersję świątecznego przepisu. Prócz tradycyjnych owoców: suszonych jabłek, śliwek i gruszek, Magda Gessler do wywaru dorzuca goździki cynamon i pomarańczę. Aby kompot miał odpowiedni smak, należy posłodzić go miodem.
Bądź na bieżąco z wydarzeniami w Polsce i na wojnie w Ukrainie, klikając TUTAJ.