Kolejna edycja Smacznego Targu - specjalne atrakcje z okazji Dnia Matki
Smaczny Targ odbywa się cyklicznie na Białołęce, w każdą sobotę w godzinach 9.30-17.00. Położony przy ulicy Magicznej, na ogromnej zielonej polanie, w sąsiedztwie placu zabaw oraz skate parku, jest miłym pomysłem na spędzenie soboty.
21.05.2014 | aktual.: 23.05.2014 15:12
Na targu można zrobić zakupy - w ofercie są podlaskie wędliny, hummus, sery kozie oraz korycińskie, miody prosto z pasieki, regionalne specjały i wiele innych. Można również zjeść na świeżym powietrzu kawałek ciasta, a nawet obiad.
Dla dzieci przewidziane są atrakcje - kucyki, warsztaty, zabawy na świeżym powietrzu. Przy dobrej pogodzie to idealne miejsce na piknik - zielonej powierzchni nie zabraknie.
W najbliższą sobotę odbędzie się piknik z okazji Dnia Matki. Z tej okazji dodatkowo organizowane są warsztaty "Wyczaruj laurkę dla swojej Mamy". Podczas warsztatu dzieci nauczą się tworzyć laurki metodą scrapbooking. Warsztat są dla dzieci w wieku od 7 lat. Koszt udziału 2zł/dziecko (opłata będzie przekazana na zakup materiałów dla Ogniska Białołęka), nie ma zapisów. Warsztaty ruszą o każdej pełnej godzinie podczas targu i trwać będą 45 minut.
Odbędzie się również warsztat z robienia ekogadżetów. Z materiałów recyklingowych będzie można zrobić breloki, bransoletki, broszki, a nawet...kalejdoskopy! Do tego kartonowe roboty, które będzie można wysłać w... kartonowy kosmos. Te warsztaty są dla dzieci w wieku 5-12 lat, młodsze pociechy mogą przyjść z rodzicami. Warsztaty odbędą się w godzinach 9:30-13:30 na terenie Smacznego Targu, Zapisy pod adresem sztukarnia@sztukarnia.pl. Koszt udziału: 15zł/dziecko.
O godzinie 13.00 rozpoczną się zabawy na szczudłach dla dzieci oraz malowanie twarzy (zajęcia bezpłatne).
Dla dorosłych przygotowano darmowe porady żywieniowe, pomiar tkanki tłuszczowej oraz od godziny 12:00 - instruktaż zajęć sportowych na świeżym powietrzu dla osób w każdym wieku.
Wśród wystawców pojawią się: Pierogi Motylkowe, Ekozieleniak, Sklep DoPrzedszkola, stoisko z kaszami, pasztetami warzywnymi oraz mlekiem i masłem wiejskim, Tradycyjne Pieczywo, I love Hummus, Smak Andów, Owocni, Podlaskie Wyroby Spiżarnia, Pani Kasia z doskonałymi wędlinami i kanapkami ze śledziem, Chutorok - kuchnia ukraińska, Gabler - naturalne soki jabłkowe, Jabłka z Ziemięcina, Pasieka Krzemyk, Pasieka Pachniczówka, Oscypki, Groser - sery kozie, Sery Korycińskie czy Oliwki Marokańskie.