Trwa ładowanie...

Jedna szynka różowa, druga beżowa. Dlaczego? Zapytaliśmy eksperta

Ten sam produkt, zbliżone terminy ważności, a jednak gołym okiem widać różnicę. Z czego to wynika? Przyczyn może być kilka.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Jedna szynka różowa, druga beżowa. Dlaczego? Zapytaliśmy ekspertaŹródło: WP.PL, fot: WP
diac3no
diac3no

Jedna z naszych czytelniczek zwróciła się do nas z nietypową sprawą. Przysłała zdjęcie dwóch opakowań tej samej szynki konserwowej, kupionych w tym samym sklepie i z tym samym składem deklarowanym przez producenta. Mimo to mięso znajdujące się w opakowaniach ewidentnie różni się jednak kolorem.

Czytelniczka zaznaczyła, że oba produkty mają bardzo zbliżony termin przydatności do spożycia. Oba opakowania nie były także otwierane, więc to nie działanie tlenu wpłynęło na zmianę barwy. Skąd zatem różnica? Pytanie to zadaliśmy profesorowi Krzysztofowi Krygierowi ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, specjaliście z zakresu nauki o tłuszczach oraz dodatków do żywności i żywności specjalnej.

Bez dokładnych badań trudno ustalić przyczynę różnej barwy, jednak najprawdopodobniej nie stoi za tym nic, czym powinniśmy się przejmować. - Bez paniki! - podkreśla ekspert.

Zobacz także Trucizna na talerzu

Profesor Krygier tłumaczy, że gdyby skład podany na obu opakowaniach był różny, wówczas winą można byłoby obarczać jeden z konserwantów. Jeśli jednak jest identyczny, za różne kolory mogą odpowiadać po prostu różne kawałki mięsa wykorzystane do produkcji czy wręcz gatunek zwierzęcia, z którego powstał produkt.

diac3no

Szynka konserwowa jest mocno przetworzona, więc sytuacji, które mogły wpłynąć na kolor, miała po drodze sporo. Jednak nawet wędlina w kawałku może mieć różną barwę. Jak podkreśla naukowiec, wpływ na kolor mięsa może mieć chociażby samo jego cięcie. Inną barwę można otrzymać krojąc wzdłuż, a inną w poprzek włókien.

Szynka świeżo wyjęta z opakowania, czy świeżo rozkrojony kawałek, po czasie zmieni barwę na skutek reakcji z otoczeniem. Nie oznacza to, że nie nadaje się już do spożycia. Wbrew pozorom zresztą wcale nie piękna różowa barwa świadczy o jakości mięsa. To raczej efekt dodawanych do niego specyfików. Klienci sugerują się kolorem przy wyborze żywności, więc producenci sztucznie ją "podrasowują". Więcej o kolorze i związaną z nim jakością mięsa przeczytasz w serwisie WP abcZdrowie.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

diac3no
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
diac3no
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj