Jak i co święciliśmy w koszykach dawniej
Święconka to zwyczaj, który ma kilkaset lat i przez wieki się zmieniał. To właśnie dziś święcimy wielkanocne pokarmy, które spożywamy w czasie świąt.
30.03.2013 06:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Etnograf Klara Sielicka-Baryłka zdradza, że zwyczaj święcenia pokarmów wyglądał niegdyś inaczej. Jedzenie przynoszone było na tacach, nie w koszykach, a ksiądz święcił całość pokarmu spożywanego przez rodzinę w czasie świąt.
Patryk Pawlaczyk z Muzeum Etnograficznego w Warszawie podkreśla, że tradycja wyraźmie mówi, jakie pokarmy należało poświęcić. W wielkanocnym koszyku muszą znaleźć się między innymi jaja, mięso -kiełbasa, szynka - oraz sól.
Pierwsze informacje na temat święcenia pokarmów na terenach Polski z wczesnego średniowiecza.