PolskaJak i co święciliśmy w koszykach dawniej

Jak i co święciliśmy w koszykach dawniej

Święconka to zwyczaj, który ma kilkaset lat i przez wieki się zmieniał. To właśnie dziś święcimy wielkanocne pokarmy, które spożywamy w czasie świąt.

Jak i co święciliśmy w koszykach dawniej
Źródło zdjęć: © WP.PL | Łukasz Szełemej

30.03.2013 06:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Etnograf Klara Sielicka-Baryłka zdradza, że zwyczaj święcenia pokarmów wyglądał niegdyś inaczej. Jedzenie przynoszone było na tacach, nie w koszykach, a ksiądz święcił całość pokarmu spożywanego przez rodzinę w czasie świąt.

Patryk Pawlaczyk z Muzeum Etnograficznego w Warszawie podkreśla, że tradycja wyraźmie mówi, jakie pokarmy należało poświęcić. W wielkanocnym koszyku muszą znaleźć się między innymi jaja, mięso -kiełbasa, szynka - oraz sól.

Pierwsze informacje na temat święcenia pokarmów na terenach Polski z wczesnego średniowiecza.

Komentarze (12)