Jabłka i ryby pozwalają mieć zdrowe dzieci
Dzieci matek, które w czasie ciąży jadły
dużo jabłek, są mniej narażone na astmę, jedzenie zaś ryb chroni
przed alergiami u potomstwa - poinformowano podczas konferencji
American Thoracic Society.
Badania ankietowe na grupie 2000 przyszłych matek przeprowadzili naukowcy z University of Aberdeen. Następnie przez pięć lat śledzono losy urodzonych dzieci.
Z kolei jedzenie ryb obniżało ryzyko alergicznej choroby skóry - egzemy. Przynajmniej jedna porcja ryby tygodniowo zmniejsza la ryzyko egzemy w pierwszych pięciu latach życia o połowę.
Na razie nie wiadomo, w jaki sposób jabłka i ryby miały by zapobiegać chorobom alergicznym, jednak nie stwierdzono, by jakieś inne pokarmy działały w ten sposób. Być może chodzi o zawarte w jabłkach przeciwutleniacze oraz kwasy tłuszczowe omega-3 występujące w rybach.