Grzyby mają działanie antyrakowe
• Badania dowodzą, że grzyby mają właściwości antynowotworowe
• Naukowcy twierdzą też, że zapobiegają rozmnażaniu się wirusa HIV
• Grzyby obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
• Nawet popularne pieczarki i kurki posiadają wartościowe składniki odżywcze
25.08.2016 | aktual.: 29.08.2016 13:25
Bardzo dobre wiadomości dla wszystkich amatorów grzybów. Jak dowodzą japońscy naukowcy, mogą one nie tylko podnieść walory smakowe potraw, ale również uchronić przed chorobami takimi jak rak.
W Japonii najbardziej popularnym grzybem jest shiitake (Lentinula edodes). Tamtejsi naukowcy postanowili przyjrzeć się dokładniej temu okazowi, który od wieków stosowany jest w Kraju Kwitnącej Wiśni na wszelkie choroby. Używa się go do leczenia przeróżnych chorób m.in. chorób serca, nadciśnienia, guzów, przeziębień, otyłości.
Jeszcze w latach 90. był rzadko spotykanym poza Japonią rarytasem. Dziś nie ma problemu z jego dostępnością, hoduje się go również na Zachodzie. Ma tak szeroki wachlarz zastosowań, a Japończycy traktują go jak źródło życia.
Grzyby zawierają składniki odżywcze i związki aktywnie biologicznie, co oznacza, że mogą działać antyrakowo. Nawet zwykła pieczarka została zaliczona do tzw. żywności funkcjonalnej. Jest dobrym źródłem potasu, miedzi i selenu. Zawiera błonnik, witaminy A, E, B i D. Oprócz tego posiada wartościowe białko, dobrze przyswajalne węglowodany i tłuszczów.
Podobnie jest z popularną kurką. Kurki składają się głównie z wody, nie mają więc wielu składników odżywczych. Można natomiast odnaleźć w nich witaminę A, która znajduje się w gatunkach grzybów o zabarwieniu pomarańczowym. Dostarcza również duże ilości witaminy B2, D oraz kwasu pantotenowego potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania komórek.
Sezon na grzyby trwa i zdecydowanie warto je jeść. Przestrzegamy jednak przed próbowaniem grzybów niewiadomego pochodzenia, co do których nie mamy pewności, że są jadalne.