Grzyby mają działanie antyrakowe
• Badania dowodzą, że grzyby mają właściwości antynowotworowe
• Naukowcy twierdzą też, że zapobiegają rozmnażaniu się wirusa HIV
• Grzyby obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
• Nawet popularne pieczarki i kurki posiadają wartościowe składniki odżywcze
Bardzo dobre wiadomości dla wszystkich amatorów grzybów. Jak dowodzą japońscy naukowcy, mogą one nie tylko podnieść walory smakowe potraw, ale również uchronić przed chorobami takimi jak rak.
W Japonii najbardziej popularnym grzybem jest shiitake (Lentinula edodes). Tamtejsi naukowcy postanowili przyjrzeć się dokładniej temu okazowi, który od wieków stosowany jest w Kraju Kwitnącej Wiśni na wszelkie choroby. Używa się go do leczenia przeróżnych chorób m.in. chorób serca, nadciśnienia, guzów, przeziębień, otyłości.
Jeszcze w latach 90. był rzadko spotykanym poza Japonią rarytasem. Dziś nie ma problemu z jego dostępnością, hoduje się go również na Zachodzie. Ma tak szeroki wachlarz zastosowań, a Japończycy traktują go jak źródło życia.
Grzyby zawierają składniki odżywcze i związki aktywnie biologicznie, co oznacza, że mogą działać antyrakowo. Nawet zwykła pieczarka została zaliczona do tzw. żywności funkcjonalnej. Jest dobrym źródłem potasu, miedzi i selenu. Zawiera błonnik, witaminy A, E, B i D. Oprócz tego posiada wartościowe białko, dobrze przyswajalne węglowodany i tłuszczów.
Podobnie jest z popularną kurką. Kurki składają się głównie z wody, nie mają więc wielu składników odżywczych. Można natomiast odnaleźć w nich witaminę A, która znajduje się w gatunkach grzybów o zabarwieniu pomarańczowym. Dostarcza również duże ilości witaminy B2, D oraz kwasu pantotenowego potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania komórek.
Sezon na grzyby trwa i zdecydowanie warto je jeść. Przestrzegamy jednak przed próbowaniem grzybów niewiadomego pochodzenia, co do których nie mamy pewności, że są jadalne.