GIS ostrzega. Do żywności migrują szkodliwe substancje

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed używaniem konkretnego zestawu przyborów kuchennych. Poinformował w środę o problemie z migracją szkodliwych substancji.

Tablica informacyjna Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Tablica informacyjna Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Źródło zdjęć: © East News | ARKADIUSZ ZIOLEK

14.02.2024 15:15

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał publiczne ostrzeżenie dotyczące wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością. W środę poinformował o zidentyfikowanym problemie z migracją szkodliwych substancji z zestawu przyborów kuchennych.

GIS w swoim komunikacie podał, że otrzymał informację poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). Informacja dotyczyła wycofania z obrotu zestawu trzech przyborów kuchennych: łyżki, łyżki cedzakowej i łopatki. Powodem wycofania było stwierdzenie migracji do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, które są szkodliwe dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Produkt, o którym mowa, to 7410500 Zestaw przyborów kuchennych (3 sztuki) o numerze partii: Q 116784. Kod kreskowy: 8003512787676. Produkt został zaimportowany do Polski przez firmę Pengo SpA Italy Via A. Pigafetta n°3, Bassano del Grappa (VI), 36061. Dystrybucją w Polsce zajmuje się Action Logistic Poland Sp. z o. o., ul. Wojewódzka 10, 40-026 Katowice.

Wycofywanie produktów z rynku

Organy inspekcji nadzorują proces wycofywania tych produktów z rynku. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są substancjami szkodliwymi dla zdrowia, dlatego GIS zaleca unikanie używania produktów wskazanych w komunikacie.

Główny Inspektorat Sanitarny regularnie publikuje na swojej stronie internetowej ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. GIS podkreśla, że ogłoszenia te nie mają na celu piętnowania przedsiębiorców, ale podjęcia natychmiastowych działań. Działania te mogą obejmować zwrot produktów do sklepu lub wycofanie ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej, GIS może szybko i skutecznie informować konsumentów o potencjalnym zagrożeniu.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (35)