Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich w Zakopanem
Zakopiański przysmak (PAP)
W Zakopanem rozpoczął się w piątek III Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich. W trakcie plenerowej imprezy u podnóża Gubałówki turyści mogą degustować góralskie oscypki oraz sery polskie, włoskie i francuskie.
03.05.2002 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Amatorzy większych ilości mogą kupować sery po bardzo atrakcyjnych cenach. W trakcie festiwalu odbywają się I Mistrzostwa Polski w Potrawach z Sera, rozgrywane pod czujnym okiem kucharza Macieja Kuronia. Wyczynom kulinarnym i degustacjom towarzyszą występy kapel góralskich, pokazy strojów ludowych oraz konkursy i zabawy dla publiczności.
Producenci serów, wystawiający swe wyroby w Zakopanem, pytani, jak rozpoznać dobry ser odpowiadają, że po wysokiej cenie. W ich opinii nie można wyprodukować taniego i jednocześnie bardzo dobrego sera, wziąwszy pod uwagę, że jeden kilogram wytwarza się z 11 litrów wysokiej jakości mleka.
Z kolei według Macieja Kuronia, zasada im większe dziury, tym lepszy ser nie zawsze jest wiarygodna. Fakt posiadania dziur co prawda nie dyskredytuje sera, w przeciwieństwie do innych wyrobów, ale pamiętajmy, że bardzo lubiany góralski oscypek dziur nie ma wcale - powiedział dziennikarzom Kuroń.
Według producentów wystawiających swe wyroby w Zakopanem, w polskich sklepach można kupić ok. 80 gatunków serów. Niestety oscypek - jako produkt z niepasteryzowanego mleka owczego - na razie może być sprzedawany tylko na straganach i u baców. Według wicepremiera i ministra rolnictwa Jarosława Kalinowskiego, ministerstwo przygotowuje rozporządzenie, które m.in. umożliwi sprzedaż oscypka w sklepach jeszcze w tym roku.
Festiwal Oscypka jest częścią Wielkiej Majówki Tatrzańskiej - cyklu imprez plenerowych dla turystów, przygotowanych przez starostwo tatrzańskie na okres długiego weekendu. (jask)