"Dzień Kuchni Polskiej" w restauracjach z okazji 11 listopada
Izba Gospodarcza Regionu Płockiego z okazji Narodowego Święta Niepodległości zaprosiła właścicieli lokali gastronomicznych do akcji "Dzień Kuchni Polskiej". Na 11 listopada tamtejsi restauratorzy przygotują specjalne menu tradycyjnych, polskich potraw.
10.11.2011 | aktual.: 10.11.2011 12:52
Jak poinformował inicjator przedsięwzięcia Cezary Supeł, dyrektor biura zarządu IGRP, do udziału w akcji zgłosiło się 10 płockich restauracji, w tym także hotelowych. W piątek restauracje te będą proponowały gościom typowo polskie dania w cenach niższych od obowiązujących w inne dni.
- Święto, które obchodzimy 11 listopada to tak naprawdę urodziny Polski. Chcielibyśmy, by oprócz oficjalnych form świętowania, do których jesteśmy przyzwyczajeni, wprowadzić zwyczaj radosnego obchodzenia tego dnia, przypominającego, że po 123 latach zbiorowym wysiłkiem Polaków udało się uzyskać niepodległość. A forma urodzinowego spotkania to właśnie spotkanie przy stole. Stąd pomysł na akcję, którą zainicjowaliśmy - powiedział Supeł.
Podkreślił, że rodzima kuchnia jest ważnym elementem polskiej tradycji i kultury. - Z języka polskiego i kuchni korzystamy przecież najczęściej - zauważył Supeł.
Powiedział, że celem akcji "Dzień Kuchni Polskiej" jest przekonanie Polaków do radosnego, ale także wspólnego obchodzenia Narodowego Święta Niepodległości. - Dlatego zdecydowaliśmy się zaproponować coś, co nie będzie w żaden sposób zastępowało tych form świętowania, które są bardzo ważne i uroczyste, w których co roku 11 listopada uczestniczymy, ale co uzupełni te obchody na przykład świątecznym, rodzinnym obiadem - zaznaczył Supeł.
Dodał, że warunkiem przystąpienia lokali gastronomicznych do akcji "Dzień Kuchni Polskiej" jest przygotowanie menu tradycyjnych polskich potraw, które restauratorzy wybiorą samodzielnie, a także by cena serwowanych dań była niższa niż zazwyczaj, gdyż akcja ma charakter niedochodowy.
Supeł wyraził nadzieję, że w piątek w restauracjach Płocka na świątecznym obiedzie spotkają się nie tylko mieszkańcy tego miasta, ale także przyjezdni. - Chcielibyśmy, by ta akcja się rozwijała. Myślimy o tym, żeby w przyszłym roku na dzień Narodowego Święta Niepodległości zaproponować właścicielom restauracji, by oprócz polskich potraw, które przygotują, według własnego pomysłu na menu, wprowadzić jedną wspólną potrawę, na przykład regionalną - dodał Supeł.