Czy kaloryczna chałwa jest zdrowa? Odpowiedź jest więcej niż zaskakująca
Chałwa jest dla jednych ulubioną przekąską, a dla innych największą zmorą. Mimo że uchodzi za kaloryczną, jest często błędnie oceniana, ponieważ tuczy mniej niż czekolada. Spożywanie chałwy w racjonalnych ilościach dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych.
Chałwa jest wyrobem cukierniczym. Powstaje z karmelu i miazgi nasion oleistych. Może być o smaku naturalnym, waniliowym lub czekoladowym. Oryginalnie pochodzi z Iranu, jednak jej popularność rozniosła się szczególnie na Bałkanach, w zachodniej Azji, a także w krajach śródziemnomorskich.
Masa powstaje najczęściej z sezamu lub nasion słonecznika. Jej struktura może być krucha lub płynna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść chałwę?
Chałwa bogata jest w witaminy i składniki odżywcze. Wiele z nich jest odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu - w tym dobry wygląd skóry, włosów i paznokci. Polecana jest szczególnie za fosfor, magnez, sód, wapń, a także żelazo.
Produkt spożywany w racjonalnych ilościach przyczynia się do wzmacniania ścian naczyń krwionośnych, wspomaga układ oddechowy oraz metabolizm. Chałwa sezamowa wykazuje wysoką ilość przeciwutleniaczy, co skutkuje wspomaganiem regeneracji skóry i poprawę jej jakości. Nawet pomaga zachować młodszy wygląd. Porcja chałwy dostarcza witaminy A i E.
Nie da się ukryć, że chałwa jest dość kaloryczna, jednak dostarcza do organizmu cenne składniki. Zawiera wiele tłuszczy, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i zapobiec rozwoju miażdżycy.
Chałwa ma w sobie mniej cukru niż czekolada. Pamiętać należy, aby spożywać ją w racjonalnych ilościach i nie codziennie.
Źródła:
Biogo
Poradnik zdrowie
Vitapedia