Co to jest cielęcina? - pyta Komisja Europejska
Kupując cielęcinę konsumenci w krajach UE
nie zawsze dostają to samo. Z tego właśnie powodu Komisja Europejska postanowiła
przeprowadzić sondaż, który umożliwi sformułowanie odpowiedniej
definicji tego rodzaju mięsa.
01.03.2005 | aktual.: 01.03.2005 18:37
Z taką prośbą zwróciły się do KE kraje Unii. Obecnie na unijnym rynku jako cielęcinę sprzedaje się bardzo różne mięso, w zależności od kraju jego pochodzenia. Konsument nie jest odpowiednio informowany, co naprawdę kupuje.
Mięso sprzedawane na unijnym rynku pod nazwą "cielęcina" pochodzi ze zwierząt, które hoduje się w różny sposób. Walory mięsa (smak, zapach, kolor) zależą od paszy, jaką spożywa zwierzę, jego wieku oraz wagi w momencie uboju.
Im starsze zwierzę, tym mniej mleka spożywa. Jest ono zastępowane przez paszę roślinną, co pozwala zwierzęciu przybierać na wadze. Zdarza się, że cielęta w ogóle nie są karmione mlekiem.
Zbyt duża rozbieżność w ustaleniu, jakie mięso jest cielęciną, skłoniła niektóre kraje do zwrócenia się do Komisji Europejskiej z prośbą o ujednolicenie definicji.
Klaudia Balcerowiak