Chude mleko prosto od krowy
Odkrycie, że niektóre krowy dają mleko naturalnie obfitujące w zdrowe tłuszcze nienasycone, może zmienić oblicze światowego mleczarstwa - informuje pismo "Chemistry&Industry".
Prowadząc badania nad składem mleka wszystkich nowozelandzkich krów (jest ich cztery miliony) naukowcy z Nowej Zelandii odkryli, że krowa o imieniu Marge dzięki specyficznym genom ma naturalną zdolność do wytwarzania mleka bogatego w naturalne tłuszcze jedno- i wielonienasycone.
Autorzy badań mają nadzieję, że dzięki stadom krów wytwarzających mleko pełnotłuste, ale zawierające dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych powstanie także masło, które da się rozsmarować tuż po wyjęciu z lodówki. Zapewne także sery będą inne niż obecnie. Na razie wyroby z mleka od Marge zostały uznane za równie smaczne, co tradycyjne.
Specjaliści uważają, że smaczne i zdrowe nienasycone mleko pełnotłuste może zastąpić gorsze w smaku mleko odtłuszczone. W dodatku nie będzie trzeba odtłuszczać mleka przez wirowanie, ani zastanawiać się, jak wykorzystać zbędny tłuszcz.
Pierwsze komercyjne stado "dietetycznych" krów ma powstać w roku 2011.