Brytyjczycy polubili polską kuchnię
Powiększająca się społeczność polska w
Wielkiej Brytanii sprawia, że coraz więcej Brytyjczyków interesuje
się również kuchnią znad Wisły.
Jak pisze dziennik "Independent", na całych Wyspach Brytyjskich pojawiają się sklepy z polską żywnością. Jako najpopularniejsze produkty gazeta wymienia pierogi, bigos, kiełbasy, twaróg czy kaszę gryczaną, wspomina ponadto o ciastach i słodyczach, takich jak sernik i krówki.
"Zapomnij o sałatkach, sushi czy koktajlach mlecznych - najnowszy brytyjski trend kulinarny to bardziej domowe smakołyki znalezione w polskich delikatesach" - podkreśla gazeta.
Właścicielka sklepu "Polsmak" we wschodnim Londynie, Inga Wojciechowska, powiedziała dziennikowi, że jej sklep coraz częściej odwiedzają Brytyjczycy i pytają o konkretne składniki i przepisy.
Natomiast cytowany przez gazetę menedżer polskich delikatesów w Manchesterze Victor Hyman zaznacza, że polskie produkty przypominają te stosowane przez Brytyjczyków przed II wojną światową. Hyman zachwyca się m.in. tym, że polska żywność nie jest "ulepszana", choć przewiduje, iż w niedługim czasie się to zmieni.