Beaujolais, Mozzarella i szynka parmeńska pod ochroną
Po wielotygodniowych burzliwych debatach rządy UE porozumiały się w końcu w sprawie listy 41 słynnych produktów spożywczych i napojów, których nazwy powinny być chronione w skali światowej jako znaki firmowe - podano w Brukseli.
UE ma nadzieję, że w ochronie jej gastronomicznych skarbów, takich jak szynka parmeńska (Prosciutto di Parma) czy wina Chianti, Madeira i Rioja, pomoże Światowa Organizacja Handlu (WTO). Wielu partnerów handlowych Unii podchodzi do tego krytycznie, zarzucając Europejczykom ledwie zawoalowany protekcjonizm i utrudnianie dostępu do unijnego rynku.
Państwa UE osiągnęły porozumienie w samą porę - 10 września w meksykańskim Cancunie rozpocznie się sesja WTO, poświęcona liberalizacji globalnego handlu produktami rolnymi.
Komisja Europejska podkreśla, że na liście nazw chronionych znalazły się nie tylko pozycje najcenniejsze, lecz także najczęściej podrabiane: trunki takie jak Chablis, Champagne, Cognac, a także sery Gorgonzola i Manchego. Grecy skutecznie argumentowali, że ochrona należy się serowi Feta oraz wysokoprocentowemu Ouzo.
Unijna kampania nie kończy się na uzgodnionych właśnie 41 pozycjach. Planowane jest opracowanie listy ponad 600 "wyrobów regionalnych wysokiej jakości" oraz wnikliwe rozpatrzenie propozycji, które w kwestii ochrony nazw złożą nowe kraje członkowskie.
Poniżej pełna uzgodniona właśnie lista:
Wina i inne napoje alkoholowe: Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, Chablis, Champagne, Chianti, Cognac, Grappa (di Barolo, del Piemonte, di Lombardia, del Trentino, del Friuli, del Veneto, dell'Alto Adige), Graves, Liebfraumilch, Malaga, Marsala, Madeira, Medoc, Moselle, Porto, Ouzo, Rhin, Rioja, Saint-Emilion, Sauternes, Sherry.
Sery: Asiago, Comte, Feta, Fontina, Gorgonzola, Grana Padano, Manchego, Mozzarella di Bufala Campagna, Parmiggiano Reggiano, Pecorino Romano, Reblochon, Roquefort, Queijo Sao Jorge.
Inne produkty: Prosciutto di Parma, Prosciutto di San Daniele, Proscuitto Toscano, Safron de la Mancha, Jijona y Turron de Alicante, Mortadella Bologna.