ŚwiatBeaujolais, Mozzarella i szynka parmeńska pod ochroną

Beaujolais, Mozzarella i szynka parmeńska pod ochroną


Po wielotygodniowych burzliwych debatach rządy UE porozumiały się w końcu w sprawie listy 41 słynnych produktów spożywczych i napojów, których nazwy powinny być chronione w skali światowej jako znaki firmowe - podano w Brukseli.

Beaujolais, Mozzarella i szynka parmeńska pod ochroną
Źródło zdjęć: © AFP

UE ma nadzieję, że w ochronie jej gastronomicznych skarbów, takich jak szynka parmeńska (Prosciutto di Parma) czy wina Chianti, Madeira i Rioja, pomoże Światowa Organizacja Handlu (WTO). Wielu partnerów handlowych Unii podchodzi do tego krytycznie, zarzucając Europejczykom ledwie zawoalowany protekcjonizm i utrudnianie dostępu do unijnego rynku.

Państwa UE osiągnęły porozumienie w samą porę - 10 września w meksykańskim Cancunie rozpocznie się sesja WTO, poświęcona liberalizacji globalnego handlu produktami rolnymi.

Komisja Europejska podkreśla, że na liście nazw chronionych znalazły się nie tylko pozycje najcenniejsze, lecz także najczęściej podrabiane: trunki takie jak Chablis, Champagne, Cognac, a także sery Gorgonzola i Manchego. Grecy skutecznie argumentowali, że ochrona należy się serowi Feta oraz wysokoprocentowemu Ouzo.

Francja chce m.in. ochrony nazwy win Beaujolais i St Emilion. Hiszpanie wprowadzili na listę szafran Mancha, a Niemcy - wino Liebfraumilch.

Unijna kampania nie kończy się na uzgodnionych właśnie 41 pozycjach. Planowane jest opracowanie listy ponad 600 "wyrobów regionalnych wysokiej jakości" oraz wnikliwe rozpatrzenie propozycji, które w kwestii ochrony nazw złożą nowe kraje członkowskie.

Poniżej pełna uzgodniona właśnie lista:

Wina i inne napoje alkoholowe: Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, Chablis, Champagne, Chianti, Cognac, Grappa (di Barolo, del Piemonte, di Lombardia, del Trentino, del Friuli, del Veneto, dell'Alto Adige), Graves, Liebfraumilch, Malaga, Marsala, Madeira, Medoc, Moselle, Porto, Ouzo, Rhin, Rioja, Saint-Emilion, Sauternes, Sherry.

Sery: Asiago, Comte, Feta, Fontina, Gorgonzola, Grana Padano, Manchego, Mozzarella di Bufala Campagna, Parmiggiano Reggiano, Pecorino Romano, Reblochon, Roquefort, Queijo Sao Jorge.

Inne produkty: Prosciutto di Parma, Prosciutto di San Daniele, Proscuitto Toscano, Safron de la Mancha, Jijona y Turron de Alicante, Mortadella Bologna.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)