Antybiotyki w drobiowym mięsie
(RadioZet)
W mięsie kurczaków i indyków sprzedawanych w amerykańskich supermarketach są bakterie odporne na działanie podstawowych antybiotyków zwalczających infekcje – stwierdzono po przeprowadzeniu serii badań laboratoryjnych.
Badania przeprowadzono na zlecenie dwóch amerykańskich organizacji konsumenckich walczących o zmniejszenie stosowania antybiotyków w hodowli.
Bakterie znaleziono w 95 procentach próbek drobiowego mięsa, a te wyjątkowo odporne na działanie antybiotyków w 62 procentach.
Bakterie salmonelli znaleziono w 45 procentach tuszek indyczych.
Ponad 3 miliony osób rocznie leczonych jest w USA z powodu pokarmowych zatruć bakteryjnych. 650 pacjentów umiera.
Fakt, że coraz więcej bakterii jest odpornych na podstawowych antybiotyków zwiększa zagrożenia dla zdrowia leczonych ludzi.
Autorzy badań odradzają kupowanie drobiu karmionego paszą z zawartością antybiotyków. Zalecają też dokładne gotowanie, czy też pieczenie mięsa oraz przestrzeganie zasad higieny przy przygotowaniu potraw z surowego drobiu.