Trwa ładowanie...
16-06-2011 15:41

7 dzieci zatruło się mięsem z bakterią E.coli

Siedmioro francuskich dzieci zatruło się mięsem zawierającym bakterię pałeczki okrężnicy (E.coli) - podał portal rfi.fr. Wszystkie dzieci, z których najmłodsze ma półtora roku, zatruły się mrożonym mięsem kupionym w supermarkecie Lidl. Francuskie władze sanitarne zadeklarowały, że "to nie ten sam szczep" (EHEC), który spowodował epidemię w Niemczech.

7 dzieci zatruło się mięsem z bakterią E.coliŹródło: Jupiterimages
d3sfaze
d3sfaze

- Mamy pewność, że to nie ten sam szczep, który wystąpił w kiełkach w Niemczech - powiedział na konferencji prasowej w Lille Daniel Lenois, dyrektor generalny Regionalnej Agencji Zdrowia (ARS).

Dzieci są w szpitalu w Lille od środy. Według lekarzy ich stan jest poważny - mają objawy ciężkiego zatrucia pokarmowego. Jednak ich życie nie jest zagrożone. Troje musiano poddać dializie - poinformował thueringer-allgemeine.de.

Nie do końca wiadomo, skąd pochodzi feralne mięso, ponieważ w tym supermarkecie sprzedawano produkty mięsne z Belgii, Holandii i Niemiec. Dzieci zatruły się mrożonymi kotletami wołowymi. Producent kotletów, francuska firma SEB, poinformował, że na północy Francji w okolicach Lille do sklepów trafiło w ostatnich dniach ok. 10 tys. sztuk tego towaru o nazwie "Steak Country", z terminem przydatności do maja 2012 roku. Producent zalecił wycofanie wszystkich produktów ze sklepów i zaapelował do klientów, którzy nabyli ten produkt, aby go nie jedli i odnieśli natychmiast do sklepu.

Przedstawiciel francuskiej sieci sklepów powiedział "Die Welt", iż nie ma pewności czy to kotlety wołowe są przyczyna zatrucia ale ze względu na bezpieczeństwo klientów zdecydowano się na taki krok.

d3sfaze

Oświadczenie Lidl Polska

Produkt głęboko mrożony "Steak Hachés", francuskiego producenta SEB z Saint Dizier nigdy nie był sprzedawany w sklepach sieci Lidl w Polsce.

Urzędy we Francji podejrzewają, iż produkt głęboko mrożony o nazwie "Steak Hachés", wyprodukowany z mięsa mielonego, może być przyczyną zachorowań wywołanych bakterią E-coli u większej ilości osób w północnej Francji.

Według opinii francuskiego urzędu, nie ma jednakże żadnego związku pomiędzy aktualnymi infekcjami w północnej Francji, a przypadkami infekcji EHEC w Niemczech.

Jednoznaczne wskazówki dotyczące tego, iż produkt francuskiego producenta może faktycznie wywoływać infekcję E.coli , nie zostały jednak w chwili obecnej potwierdzone.

Jeszcze raz chcielibyśmy zapewnić, iż produkt głęboko mrożony "Steak Hachés" francuskiego producenta SEB z Saint Dizier nigdy nie był sprzedawany przez LIDL POLSKA.

d3sfaze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3sfaze
Więcej tematów