PolskaZiemniak zapobiegnie żółtaczce

Ziemniak zapobiegnie żółtaczce

Coraz bardziej realna staje się jadalna szczepionka na żółtaczkę - czytamy w "Gazecie Wyborczej". Według dziennika, będziemy ją jednak zażywać nie w formie obiadu, lecz ziemniaczanych kapsułek dostępnych w aptekach.

Na żółtaczkę typu B co roku umiera na świecie ponad milion chorych. Jest to spowodowane małą powszechnością stosowania odpowiedniej szczepionki. Jendak dzięki pomysłowości genetyków coraz częściej odkrywane są alternatywne sposoby szczepienia ludzi - na przykład zjadanie odpowiednio zmienionych roślin.

W taki właśnie sposób zespół doktora Charlesa Arntzena przerobił ziemniaki na szczepionkę przeciw żółtaczce - czytamy w "Gazecie Wyborczej". Uczeni metodami inżynierii genetycznej wprowadzili do warzyw pewien gen wirusa zapalenia wątroby.

Dzięki temu ziemniaki zaczęły produkować jedno z białek wirusowego płaszcza, a zjedzenie szczepionki wywoływało u uczestników badania wyraźny wzrost gotowości obronnej organizmu. Więcej o szczepionce z ziemniaka i o wynikach badań znajdziemy na łamach dzisiejszej "Gazety Wyborczej".

Źródło artykułu:WP Wiadomości
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)