Zebrano 510 ton żywności dla potrzebujących
510 ton żywności zebrano w miniony weekend w ramach ogólnopolskiej akcji "Świąteczna Zbiórka Żywności", przeprowadzonej w ponad 1800 sklepach w kraju - poinformowali w Warszawie na konferencji organizatorzy akcji - Banki Żywności.
Produkty, m.in. cukier, oleje, konserwy, makaron, kasze i dżemy pozwolą na przygotowanie ok. miliona posiłków. Trafią do organizacji pozarządowych i instytucji zajmujących się dożywianiem dzieci, osób bezdomnych, chorych i samotnych oraz rodzin w trudnej sytuacji materialnej.
Na konferencji podsumowującej akcję prof. Ewa Leś z Instytutu Polityki Społecznej Uniwersytetu Warszawskiego, w nawiązaniu do przypadającego 5 grudnia Międzynarodowego Dnia Wolontariusza, wyraziła opinię, że Polacy są aktywni i chętnie włączają się w działania prospołeczne.
Byliśmy i jesteśmy solidarni - oceniła. Aktywność obywatelska Polaków w ostatnim czasie, podczas 16 lat transformacji zmieniła się i ewoluowała od mechanizmu partycypacji fasadowej z czasów do PRL do partycypacji obywatelskiej - dodała.
W Świątecznej Zbiórce Żywności uczestniczyło ponad 26 tys. wolontariuszy. Informowali oni o akcji, zachęcali do udziału w niej, dyżurowali przy ustawionych w placówkach handlowych koszach, pomagali w transporcie produktów i ich liczeniu.
W Warszawie akcję wspierali - rozdając ulotki i dziękując za podarowaną żywność - m.in. aktorzy: Grażyna Wolszczak, Cezary Żak i Mateusz Damięcki. W Olsztynie do udziału w niej zachęcali rajdowiec Krzysztof Hołowczyc oraz dziennikarz Piotr Bałtroczyk; w kilku miastach w przedsięwzięcie zaangażowali się samorządowcy.
Celem akcji było, oprócz pozyskiwania żywności, także edukacja społeczeństwa na temat marnowania żywności. Z danych Banków wynika, że na świecie marnuje się aż jedna trzecia całej produkcji.
Tegorocznej zbiórce, organizowanej przez 30 Banków Żywności, towarzyszyła kampania społeczna "Nie zmarnuj okazji, żeby pomóc". Patronat medialny nad akcją objęła Polska Agencja Prasowa. W ubiegłym roku do koszy ustawionych w ostatni weekend listopada w około 1600 placówkach handlowych trafiły 283 tony żywności.
Banki Żywności są organizacjami pozarządowymi. Starają się zmniejszyć obszar niedożywienia oraz zapobiegają utylizacji pełnowartościowej żywności. Pozyskują nadwyżki żywności m.in od producentów i dużych sieci handlowych. Działają w oparciu o zasadę non-profit - działalność bez zysku (realizowaną poprzez bezpłatne pozyskiwane żywności oraz jej bezpłatny rozdział); zasadę kierowania żywności do potrzebujących przez organizacje charytatywne zajmujące się bezpośrednio dożywianiem, a także zasadę apolityczności oraz różnorodności światopoglądowej.
Od kilku lat świąteczne zbiórki żywności dla najuboższych odbywają się w tym samym czasie w wielu krajach europejskich, m.in. we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Portugalii, Irlandii, Wielkiej Brytanii, Belgii i Czechach.
Działalność banków jest popierana przez Unię Europejską. W krajach UE od 1987 roku funkcjonuje PEAD - Europejski Program Pomocy Żywnościowej Dla Najuboższej Ludności UE (Programme Europeen d'Aide aux plus Demunis). Jego założeniem jest zagospodarowywanie rezerw surowców interwencyjnych - zboża, ryżu, mleka w proszku i masła - na cele społeczne i wsparcie żywnością osób najbardziej potrzebujących.