Zapłacimy za słabsze zbiory ziarna
Niepokojące prognozy dotyczące podwyżek cen
żywności stają się faktem. Już za kilka dni chleb zdrożeje o
kilkadziesiąt groszy. Na tym może się jednak nie skończyć,
ponieważ w Polsce brakuje zboża nadającego się na mąkę -
przewiduje "Rzeczpospolita".
26.08.2006 | aktual.: 26.08.2006 03:51
Mąka drożeje, ponieważ brakuje ziarna dobrej jakości. Większość zboża mogą wykorzystać wyłącznie producenci pasz i gorzelnicy. Zbiorom bardziej od suszy zaszkodziły deszcze w sierpniu - mówi "Rz" Piotr Szysz, dyrektor ds. skupu w Polskich Młynach.
W ciągu ostatnich tygodni ceny mąki piekarniczej poszły w górę o ponad połowę, do ok. 800 zł za tonę. Na razie nie podrożała mąka pakowana, ponieważ kontrakty zawierane z hurtowniami, sklepami i sieciami handlowymi są zawierane na dłuższy czas - mówi Piotr Szysz.
Przy wysokich cenach zboża i dodatkowych kosztach transportu import staje się nieopłacalny. Zdaniem piekarzy i młynarzy trudną sytuacje, w której się znaleźli, mogłoby poprawić wprowadzenie na rynek ziarna zgromadzonego przez Unię Europejską.
Na razie minister rolnictwa Andrzej Lepper zaproponował, aby Polska nie eksportowała poza granice Wspólnoty 70 tys. ton ziarna. Tyle nam zostało z 400 tys. to rezerwy, którą zobowiązaliśmy się sprzedać do krajów trzecich. Ziarno to miałoby trafić na rynek krajowy. Na to jednak musi się zgodzić Komisja Europejska - wyjaśnia Małgorzata Książyk, rzecznik prasowy w Ministerstwie Rolnictwa. (PAP)