Trwa ładowanie...
d3myra5
08-06-2004 07:00

Z maturą do sera

35 tegorocznych maturzystów z Dolnego Śląska pojechało do Włoch, by uczyć się i pracować przy wyrobie sera La Fontina. Jeśli się sprawdzą, będą mogli zostać na stałe i zaludnić opuszczone alpejskie gospodarstwa. - pisze "Gazeta Wyborcza".

d3myra5
d3myra5

To pierwszy taki eksperyment w Polsce. Maturzyści z niewielkich górskich miejscowości w Kotlinie Kłodzkiej wyjechali w sobotę do alpejskich dolin Cogne i Aosty na północy Włoch. - czytamy w dzienniku.

15 uczniów Zespołu Szkół Agrotechnicznych z Boszkowa przez dwa tygodnie będzie się uczyć, jak powstaje La Fontina, jeden z najbardziej znanych włoskich serów. Potem przez sto dni mają pracować przy wyrobie sera w gospodarstwach położonych na wysokości ponad 2 tysięcy metrów. Na alpejskich pastwiskach, tzw. alpażach, Polacy będą mieli pod opieką ponad tysiąc "królewskich krów"." - pisze "Gazeta Wyborcza".

Włosi z chęcią przyjęli Polaków do pracy. Dlaczego? - Umieją pracować w gospodarstwie, poza tym pochodzą z gór - mówi pomysłodawca Krzysztof Komornicki, od 27 lat mieszkający w Wójtowicach, górskiej wiosce w Kotlinie Kłodzkiej. W 1997 r. jako założyciel Europejskiego Forum Górskiego poznał Luciano Caveriego, eurodeputowanego z Aosty. Włosi wyłożyli prawie milion euro z Europejskiego Funduszu Społecznego na realizację projektu. Do tego doszła pomoc samorządu Aosty i starostwa kłodzkiego.

Pozostali dolnośląscy maturzyści trafią do szkoły hotelarskiej, a później na trzymiesięczną praktykę w jednym z kilkudziesięciu czterogwiazdkowych hoteli u podnóża Mont Blanc - czytamy w dzienniku Zarobią tam całkiem przyzwoite pieniądze - 3 euro za godzinę pracy plus po 1500 euro na koniec praktyk. Jak wrócą, mogliby zainwestować je w nasz region. Może np. "aostańska restauracja" w Polanicy. - mówi - mówi Krzysztof Komornicki "Gazecie Wyborczej". (IAR)

d3myra5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3myra5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj