RegionalneWrocławLuzowanie obostrzeń od 28 maja. W końcu zjemy w restauracji. Oto zasady

Luzowanie obostrzeń od 28 maja. W końcu zjemy w restauracji. Oto zasady

Luzowanie obostrzeń w Polsce wchodzi w kolejną fazę. Już od 28 maja ponownie możemy zjeść posiłek wewnątrz restauracji czy też wypić napój w kawiarni. Oto, jak wygląda luzowanie obostrzeń od 28 maja.

Luzowanie obostrzeń od 28 maja. W końcu zjemy w restauracji. Oto zasady
Luzowanie obostrzeń od 28 maja. W końcu zjemy w restauracji. Oto zasady
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Łukasz Kuczera

Luzowanie obostrzeń w Polsce wprowadzane jest etapami. Zgodnie z kwietniowymi zapowiedziami rządu, maj jest miesiącem odmrażania kolejnych sektorów gospodarki. Pozwala na to sytuacja epidemiologiczna w kraju - ostatnie tygodnie przynoszą regularny spadek zachorowań i hospitalizacji związanych z COVID-19.

Luzowanie obostrzeń od 28 maja. W końcu zjemy w restauracji. Oto zasady

Luzowanie obostrzeń w maju objęło gastronomię. Od 15 maja restauracje mogą przyjmować klientów na świeżym powietrzu - w specjalnie wyznaczonych ogródkach gastronomicznych. Tymczasem od 28 maja klienci mogą być obsługiwani również wewnątrz lokalu. Zajętych może być jednak tylko 50 proc. miejsc.

Oznacza to, że jeśli w danym lokalu zmieści się maksymalnie 100 osób, to począwszy od 28 maja może on przyjąć w swoich wnętrzach 50 klientów. Konieczne jest zachowanie reżimu sanitarnego - przede wszystkim dystansu między stolikami. Zajęty może być co drugi stolik, a odległość między nimi musi wynosić co najmniej 1,5 metra.

Przez rosnące ceny mieszkań Polacy nie załapią się na programy rządowe? "Wyciągamy wnioski"

Dystans między stolikami nie będzie obowiązywał w lokalu, jeśli stoliki będą oddzielone specjalną przegrodą, wysoką co najmniej na 1 metr, licząc od powierzchni stolika.

Luzowanie obostrzeń od 28 maja oznacza też możliwość ponownego organizowania imprez okolicznościowych w lokalach. Oznacza to, że nie trzeba już robić wesela czy komunii na świeżym powietrzu i martwić się tym samym o pogodę.

Imprezy w lokalach można organizować pod warunkiem, że w środku znajdzie się maksymalnie 50 osób. Do tego limitu nie wliczają się jednak osoby zaszczepione (dwiema dawkami, chyba że mowa o jednodawkowej szczepionce Johnson&Johnson).

W razie kontroli sanepidu warto mieć przy sobie zaświadczenie o zaszczepieniu przeciwko COVID-19. Można je też wyświetlić na smartfonie, wchodząc na pacjent.gov.pl lub korzystając ze specjalnej aplikacji, albo też mieć ze sobą wydrukowany kwit. To ważne, jeśli nie będziemy w stanie potwierdzić zaszczepienia, a będziemy przekraczać limit osób, sanepid może ukarać mandatem organizatorów imprezy.

Źródło artykułu:wroclaw.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)