RegionalneWrocławKoronawirus. Restauracja zbankrutowała przez obostrzenia. Lokal do przejęcia w okazyjnej cenie

Koronawirus. Restauracja zbankrutowała przez obostrzenia. Lokal do przejęcia w okazyjnej cenie

Pandemia COVID-19 i wiążące się z nią zamknięcie lokali gastronomicznych to trudny czas dla wszystkich przedsiębiorców z branży. Wielu nie daje rady przetrwać. Walkę przegrali właścicieli restauracji Frezyjka w Legnicy. Teraz lokal wraz z całym wyposażeniem można przejąć za bardzo okazyjną cenę.

Koronawirus. Restauracja zbankrutowała przez obostrzenia. Lokal do przejęcia w okazyjnej cenie
Koronawirus. Restauracja zbankrutowała przez obostrzenia. Lokal do przejęcia w okazyjnej cenie
Źródło zdjęć: © Restauracja Frezyjka
Katarzyna Łapczyńska

19.02.2021 08:04

Właściciele barów i restauracji od wielu miesięcy zmagają się z problemami finansowymi, wynikającymi z zamknięcia lokali. Działalność gastronomii jest możliwa tylko na wynos. Dla wielu przedsiębiorców to zbyt mało, by zarobić nawet na koszty. Narzekają, że pomoc władz jest nie wystarczająca, by nie powiedzieć, że niemal wcale jej nie ma.

Koronawirus. Restauracja zbankrutowała przez obostrzenia. Lokal do przejęcia w okazyjnej cenie

Problemów związanych z pandemią COVID-19 nie przetrwała restauracja Frezyjka na os. Piekary w Legnicy. Nową restaurację, mającą niespełna rok, można teraz przejąć za 37 tys. zł. I to wraz z całym wyposażeniem. 

Frezyjka została otwarta 27 lutego 2020 roku. Jak łatwo policzyć, nie przetrwała roku. - Wszystko zaczęło się bardzo dobrze. Szybko zdobyliśmy klientów i mieliśmy sporo rezerwacji lokalu na imprezy okolicznościowe. Niestety, epidemia wymusiła zamknięcie restauracji, narastały koszty jej utrzymania, a od państwa dostałam niecałe 10 tys. zł rekompensaty. Dlatego jestem zmuszona zamknąć biznes - mówi Jolanta Baran, właścicielka Frezyjki w wypowiedzi dla portalu tulegnica.pl.

Teraz cały lokal wraz z wyposażeniem można przejąć za 37 tys. zł. Na sprzedaż jest wszystko, co znajduje się w środku - m.in.: meble, wyposażenie sali, kuchni, zaplecza, sprzęty AGD i RTV, klimatyzacja, sztućce, naczynia, dekoracje i wszystko co niezbędne do działa restauracji.

Lokal jest dzierżawiony od Spółdzielni Mieszkaniowej "Piekary". - Nie chcę go tak po prostu oddać, gdyż w remont tego miejsca i przystosowanie go do funkcji restauracyjnej włożyłam dużo pracy i pieniędzy - tłumaczy właścicielka.

Źródło artykułu:wroclaw.wp.pl
legnicaotwarcie gastronomiiCovid-19
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)