Jawor. Lokalne dziedzictwo genetycznie niemodyfikowane. Nasiona od sąsiada ogrodnika
Chcą zachować najlepsze odmiany roślin, szanować lokalne gatunki, propagować efekty najlepszych hodowli i szanować najstarsze z nich, związane z regionem. Sudecki Dom Nasion jest inicjatywą, która przy okazji wypracowywania własnych tradycji ogrodniczych, w niezwykły sposób łączy ludzi, tworząc sąsiedzkie więzi.
W grupie odnaleźli się doświadczeni ogrodnicy i osoby początkujące, amatorsko zajmujące się uprawą roślin. Sympatyków idei łączy poszanowanie do ekologii i tradycyjnych sposobów prowadzenia ogrodu, idea permakultury i agroekologii. To właśnie oni postanowili zbierać nasiona nie tylko na swoje przyszłoroczne zasiewy, ale także po to, by dzielić się nimi z sąsiadami.
Tak powstał Sudecki Dom Nasion w Nowej Wsi Wielkiej, w gminie Paszowice w powiecie jaworskim, w Ptasiej Dolinie w Domu Spotkań Twórczych. Inicjatorki tego banku - Danuta Nowak i Marta Smyka - dbają nie tylko o dystrybucję tych skarbów ogrodniczych, ale działają na rzecz świadomości wagi różnorodności w świecie natury i potrzeby ochrony lokalnych, starych odmian roślin uprawnych.
"Głęboko wierzymy, że działania w duchu agroekologii i suwerenności żywnościowej wzbogacą i wzmocnią nasze społeczeństwo oraz poprawią zdrowie ekosystemów, i uczynią je bardziej odpornym i lepiej przygotowanym na wyzwania, przed którymi stoimy. Chcielibyśmy, aby nasze skromne działania miały większy rozdźwięk i przyczyniały się do podnoszenia świadomości lokalnej społeczności na temat znaczenia różnorodności roślin i nasion, ochrony lokalnych odmian i dostosowywaniu ich do aktualnych potrzeb" - wyjaśniają założyciele.
Jawor. Lokalne dziedzictwo genetycznie niemodyfikowane. Nasiona od sąsiada ogrodnika do wysiania na własnych grządkach. To sposób na najzdrowsze pomidory i rzodkiewkę
Sudecki Dom Nasion współpracuje z Kooperatywą Izerską - społecznością związaną z Ruchem Suwerenności Żywnościowej. Te społeczności wypracowują nowe formy docierania do wymagających odbiorców żywności, na przykład poprzez Targ Rolny w Jeleniej Górze, czy jeleniogórską Kooperatywę Spożywczą. To metoda na stworzenie prężnego, oddolnego systemu produkcji zdrowej, lokalnej żywności.
W Ptasiej Dolinie działa też centrum, w którym dzieci, młodzież i dorośli uczestniczyć mogą w interdyscyplinarnych warsztatach. Najbliższe - w kwietniu - poświęcone będzie kręgom społeczności żywieniowych.