Włoscy naukowcy stworzyli lody doskonałe
Włoscy uczeni ogłosili, że stworzyli doskonałe lody, spełniające wszystkie wymogi zdrowego odżywiania i diety śródziemnomorskiej.
Wyprodukowaliśmy idealne lody o zrównoważonych wartościach odżywczych - oświadczył specjalista w dziedzinie żywienia Attilio Del Re z Katolickiego Uniwersytetu w Piacenzy. Jego zespół pracował nad lodami pół roku, tworząc różnorakie mieszanki mleka, jajek i cukru w różnych proporcjach zanim osiągnął swój cel, jakim było obniżenie zawartości tłuszczu i podniesienie zawartości białka.
Na idealne lody składa się, jak ujawniono, 30% tłuszczu, 15% białka i 55% cukru.
Są tak zdrowe, że można je jeść codziennie, i to zamiast posiłku - zapewnił Del Re.
Twórcy doskonałego produktu zamierzają go opatentować. Obecnie poszukują firmy, która zdecyduje się produkować nowe lody.
Sylwia Wysocka