Włamali się i ukradli 20 kg mięsa i 67 butelek wina
Do czasu złapania przez policję większość wina sprzedali na jednym z targowisk, a mięso zjedli
Do pierwszego przestępstwa doszło w miniony weekend w nocy z niedzieli na poniedziałek. Nieznani jeszcze wtedy sprawcy, wyważając drzwi wejściowe, dostali się magazynu restauracji mieszczącego się w piwnicy jednej z kamienic w Śródmieściu.* Z pomieszczenia zginęło około 20 kilogramów mrożonego mięsa i 67 butelek wina. Właściciel lokalu oszacował swoje straty na 2500 złotych.*
Minęły zaledwie 3 dni i ktoś znowu próbował dostać się do tego samego magazynu, tym razem nieudolnie, próbując przepiłować kratę poprzedzającą drzwi i wejście do pomieszczenia.
Zobacz także: Włamał się do sklepu i ukradł 73 puszki piwa
Sprawą zajęli się policjanci ze śródmiejskiego wydziału do walki z przestępczością przeciwko mieniu. Żmudna praca operacyjna, ustalenia procesowe oraz zabezpieczone na miejscu przestępstwa ślady doprowadziły funkcjonariuszy do osób mogących mieć związek z tymi przestępstwami. Okazało się, że typowanie było trafne. Wczoraj rano policjanci zatrzymali 26-letniego Jarosława S. i 31-letniego Michała Z. Mężczyźni byli już wcześniej wielokrotnie notowani za podobne przestępstwa.
Obaj przyznali się do zarzucanych im czynów kradzieży z włamaniem i usiłowania włamania.* Mężczyźni wyjaśnili także, że większość wina sprzedali na jednym z targowisk, a mięso zjedli.*
*Zobacz także: Izabella C. nie stawiła się na badania psychiatryczne! *