Wielkopolska wiedzie prym
Rogal świętomarciński tradycyjnie wypiekany w Wielkopolsce na Dzień Świętego Marcina trafił na unijną listę produktów regionalnych i tradycyjnych.
24.11.2008 | aktual.: 24.11.2008 14:18
To pierwszy polski wypiek i ósmy nasz produkt (obok bryndzy, oscypka, miodu wrzosowego i miodów pitnych), który uzyskał unijną ochronę. Teraz rogal, który będzie używał nazwy świętomarciński, może być produkowany tylko z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli, cukru, śmietany, rodzynek, masła oraz skórki pomarańczowej. Co ciekawe, kolejne trzy produkty, które mają otrzymać certyfikat UE do końca roku (olej rydzowy, wielkopolski ser smażony, andruty kaliskie), pochodzą także z Wielkopolski. W sumie na wpis do europejskiego rejestru czeka jeszcze ponad 20 produktów z całego kraju. – agaw