Wielkanoc 2024. Co włożyć do koszyczka wielkanocnego? Taka jest tradycja
Tuż przed Wielkanocą - w Wielką Sobotę - wierni udadzą się do kościołów z koszyczkami wielkanocnymi. Święcenie pokarmów to zwyczaj głęboko zakorzeniony w polskiej kulturze. Tradycja wskazuje, co powinno znaleźć się w tradycyjnej święconce.
26.03.2024 12:53
Zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę jest kultywowany w Polsce od wieków. Oprócz naszego kraju jest on również znany w części Austrii i Niemiec, a także w niektórych regionach Słowacji, Czech czy na Białorusi. Skład koszyczka wielkanocnego może różnić się w zależności od regionu, w którym jest on tworzony. Jakie składniki nakazuje umieścić w nich tradycja? Co symbolizują?
Koszyczek wielkanocny. Co powinien zawierać?
Jak wskazuje tradycja, pokarmy przygotowane do święcenia w Wielką Sobotę powinny zostać umieszczone w wiklinowym koszyku. Ten można przyozdobić listkami bukszpanu lub borowiny, a także umieścić w nim białą serwetkę. Co powinno znaleźć się w święconce? Produktami, których nie może zabraknąć w tradycyjnym koszyczku wielkanocnym, są:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- jajka - symbol odradzającego się życia oraz zmartwychwstania Chrystusa
- chleb - symbol ciała Chrystusa
- wędlina lub kiełbasa - symbol dobrobytu, dostatku i zdrowia
- chrzan - symbol siły i witalności
- babka wielkanocna bądź ciasto - symbol doskonałości i piękna
- baranek wielkanocny - symbol zmartwychwstałego Chrystusa.
W wielu regionach - zgodnie z lokalnymi tradycjami - do koszyków wielkanocnych wkładana jest również serwatka, miód, ser, masło, pieprz czy sól kuchenna.
Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę. Jaka jest historia?
Święcenie pokarmów przed Wielkanocą sięga VII wieku. W Polsce był już znany w XIII i XIV wieku - jednak nie w formie, która jest praktykowana współcześnie. Początkowo bowiem to kapłan odwiedzał domostwa, błogosławiąc potrawy oraz jedzenie przygotowane na Wielkanoc.
Współczesna forma zanoszenia koszyków wielkanocnych do poświęcenia do kościołów narodziła się natomiast w drugiej połowie XIX wieku. Co ciekawe, w części regionów zwyczaj święconki upowszechnił się dopiero w pierwszej połowie XX wieku.