[ZA DARMO] Jak przyrządzić japońskie danie z polskich produktów?
Lubicie japońską kuchnię? A może chcecie nauczyć się samodzielnie przygotowywać niektóre dania? Jest fajna okazja!
15.08.2013 10:24
22 sierpnia, godz. 17: 30-19: 30 Ambasada Japonii zaprasza na spotkanie poświęcone współczesnej kuchni japońskiej.
Przez większość kuchnia japońska kojarzona jest głównie z sushi, które podbiło podniebienia smakoszy na całym świecie. Tymczasem oferuje ona o wiele więcej. Współczesna kuchnia japońska kusi smacznymi, oryginalnymi, pożywnymi, a przy tym prostymi w przygotowaniu potrawami.
Podczas spotkania, pani Kie Kawada, mieszkająca obecnie w Warszawie badaczka kultury kulinarnej, opowie o zmianach, jakie zaszły w kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni pod wpływem intensywnych kontaktów z Zachodem od końca XIX wieku oraz o tym, jaki udział w tych przemianach miały media.
Uczestnicy spotkania będą mieli również okazję samodzielnie przygotować niektóre potrawy z użyciem polskich i japońskich produktów dostępnych w Polsce. Poznają również sposoby na atrakcyjne zaaranżowanie dań.
To niepowtarzalna okazja do kulturowego i kulinarnego spotkania z Japonią.
Miejsce: Wydział Informacji i Kultury Ambasady Japonii, Al. Ujazdowskie 51 [MAPA]
Liczba miejsc: 25
Zgłoszenia: info-cul@wr.mofa.go.jp (uwaga: jedna osoba może zgłosić tylko 2 uczestników)