RegionalneWarszawaNasz patronat: spotkanie z pasją: "Etiopia od kuchni"

Nasz patronat: spotkanie z pasją: "Etiopia od kuchni"

Na wydarzenie WSTĘP WOLNY

Nasz patronat: spotkanie z pasją: "Etiopia od kuchni"

09.04.2014 10:32

Zapraszamy na pokaz slajdów oraz relację z wyjazdu badawczego Kingi Turkowskiej i Magdaleny Szymann, studentek Uniwersytetu Warszawskiego*.*

*Zobacz również: Nasz patronat: Święto Niemego Kina *
Etiopia to bardzo zróżnicowany kulturowo i religijnie kraj, posiadający ponad 2 tysiące lat państwowości. Poza krótkim okresem podczas II wojny światowej, Etiopia nie była nigdy kolonią. Obecnie jest to drugi pod względem liczby ludności kraj w Afryce, rozwijający się prężnie, przez niektórych ekonomistów określany mianem Tygrysa Afryki Wschodniej (PKB na poziomie ok 10 % ). Jednak w polskim społeczeństwie wciąż panuje obraz Etiopii jako kraju głodu i suszy. Na spotkaniu pokazane zostaną zdjęcia z wyjazdu badawczego do Etiopii, dwóch studentek afrykanistyki z Uniwersytetu Warszawskiego. Podczas miesięcznego pobytu (wrzesień-październik 2013) studentki badały zwyczaje kulinarne Etiopczyków i kulturę jedzenia w tym kraju. Podczas spotkania podjęta zostanie próba pokazania innego obrazu Etiopii niż znany z przekazów medialnych obraz głodującego i pustynnego kraju. Uczestnicy dowiedzą się m.in. jak wygląda najmniejsze zboże świata, co jest podstawą kuchni etiopskiej i jakie są zasady etiopskiego savoir vivre.
Dowiedzą się skąd pochodzi kawa i kim była królowa Saby.

Będzie także możliwość spróbowania etiopskich potraw i zakupienia etiopskiej biżuterii oraz rękodzieła.

Dodatkowe atrakcje:

Kuchnia etiopska „Abyssinia”

Na stoisku zaprezentowana zostanie kuchnia etiopska, która jest jedną z najlepszych na świecie. Kombinacja yndżery, z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i wegańskimi sprawi, że zakochacie się w jedzeniu z Etiopii od pierwszego ugryzienia. Kuchnia etiopska opiera się na yndżerze. Jest to placek o konsystencji naleśnika, smaku polskiego prawdziwego chleba pieczonego na zakwasie, przyrządzana z tiefu (znanego również w Polsce pod nazwą „ miłka abisyńska”). Tief jest zbożem endemicznym, rośnie w Etiopii i Erytrei. Warto zaznaczyć, ze tief nie zawiera glutenu, w związku z czym kuchnia etiopska jest dobrym wyborem dla osób, które są uczulone na ten składnik. Więcej szczegółów: www.facebook.com/abyssiniapl

"Sztuka Etiopska"
Stoisko z wyrobami rzemiosła artystycznego z Etiopii: biżuteria - bransoletki, naszyjniki, ikony malowane na skórze i na drewnie, krzyże koptyjskie oraz różnego rodzaju rzeźby, maski, koszyki.

„Międzywydziałowe Koło Afrykanistyczne”
Stoisko promujące działania oraz wydarzenia dotychczas zorganizowane przez Międzywydziałowe Koło Afrykanistyczne UW i Katedrę Języków i Kultur Afryki UW. Zapraszamy na stronę: www.mkauw.ovh.org

Kiedy: 11 kwietnia (piątek) 2014 r., godz. 18:30

Gdzie: Bemowskie Centrum Kultury, ul. Górczewska 201

WSTĘP WOLNY

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)