Miejsca z klimatem: Cevap na Chmielnej
Kuchnia chorwacko-bośniacka w sercu miasta, na miejscu, na wynos i na telefon
17.09.2012 11:32
Cevap znajduje się w lokalu przy Chmielnej 13. Jest ogródek na ulicy i miła kameralna sala z tyłu. Lokal szczyci się grillowanymi specjalnościami z regionów chorwacko-bośniackich. Tutaj spróbujecie tradycyjnie przyrządzonej świeżej wołowiny, jagnięciny, cielęciny oraz kurczaka. Tutaj również przekonacie się, czym jest bałkański Burek, który w Cevapie zjeść można w trzech wersjach: z farszem mięsnym, twarogowym lub szpinakowym.
Przyszliśmy do Cevapu w sobotę, późnym wieczorem. W lokalu stoliki były w większości wolne, bo o tej porze klienci zamawiają jedzenie na wynos, z okienka albo na telefon do domu. Spodobała się nam kameralna sala z tyłu lokalu, w której płynęła spokojna bałkańska muzyka. Zamówiliśmy popisowe bałkańskie danie typu fast food, czyli Burka - jest to ciasto greckie, podobne do francuskiego, nadziewane np. mięsem albo twarogiem. W Cevapie spory kawałek Burka kosztuje zaledwie 8 zł (w zestawie z Ajranem - napojem jogurtowym - 12,50 zł). Możemy Was zapewnić, że smakuje on dokładnie tak jak w słonecznej Dalmacji albo w bośniackich górach - jest naprawdę świetny. Warto tu na niego wstąpić, nawet jeśli nie macie czasu usiąść w lokalu. I tak najwygodniej się go spożywa, trzymając go w ręku i po prostu gryząc.
Ponieważ specjalnością lokalu są dania z grilla, próbujemy również hamburgera wykonanego z pieczywa typu Lepinja, z grillowanym kotletem wołowym, warzywami i frytkami (10,50 zł, w zestawie z Ajranem - 14,50 zł) - jest naprawdę duży i spokojnie można się nim najeść. Do tego jeszcze sałatka z bardzo ostrą rukolą, pomidorkami, orzeszkami pinii, parmezanem i grillowanymi kawałkami wołowiny (24 zł)- pycha!
Widać, że w Cevapie dba się o klienta - porcje są duże, jedzenie smaczne i świeże, obsługa sympatyczna. Klimat bałkański - gwarantowany!