RegionalneWarszawaJak pachnie i smakuje Tajlandia?

Jak pachnie i smakuje Tajlandia?

Dziś rusza Tajski Festiwal Kulinarny!

Jak pachnie i smakuje Tajlandia?

Miłośników kuchni orientalnej w stolicy nie brakuje. Z upodobaniem zanurzamy się w smakach chińskich lub japońskich. Od dziś warszawska restauracja The Oriental będzie rozpieszczać miłośników dobrych kulinariów daniami kuchni tajskiej, uznawanej za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych na świecie.

Tajski Festiwal Kulinarny organizowany jest wspólnie z Ambasadą Tajlandii w Polsce i potrwa od 15 do 27 października br.

Szef kuchni restauracji przez dwa tygodnie zaproponuje dania typowe dla tego kraju. Aby podróż po Tajlandii była pełna, a goście mieli możliwość spróbowania potraw z różnych regionów, restauracja zdecydowała się na prezentację menu w formie bufetu. Menu będzie kusić szerokim wyborem dań w tym smażonymi kotlecikami z krewetek z liściem limonki i zieloną papryczką chili, pikantną sałatką z owoców morza, zupą “Laksa” z wołowiną i suszonymi krewetkami, polędwicą wołową w sosie ostrygowo-pieprzowym, Pad Thai, czy spring roli z kaczką, krewetkami i warzywami.
Wszystkie dania przygotowywane będą zgodnie ze sztuką kulinarną Tajlandii. Różnorodność smaków zapewnią tradycyjne tajskie zioła i ich umiejętne połączenie. Główne przyprawy to oczywiście czosnek, chilli, kolendra, olej sezamowy, imbir i trawa cytrynowa. Nie zabraknie sałatki z papai z chilli i limonką, również w połączeniu z wołowiną. Sam szef kuchni restauracji poleca wieprzowinę w ziarnach sezamu z trawą cytrynową i kolendrą, jak również pikantną kaczkę orientalną. Ucztę będzie można zwieńczyć deserem na bazie egzotycznych owoców, mleka kokosowego i kandyzowanego imbiru. Brzmi smacznie. Niestety, nie jest tanio. Bufet pełen tajskich przysmaków kosztuje az 85 zł za osobę.

Obraz
Obraz
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)