Inspiracje Kolbergowskie. Jarmark w Wawrze
Nauka robienia ozdób choinkowych z opłatka. Pieczenie kurpiowskich fafernuchów. Degustacja i możliwość nabycia prawdziwego podlaskiego sękacza. Niepowtarzalny smak jałowcowej kiełbasy i miodów do świątecznego piernika
09.12.2014 19:35
Nauka robienia ozdób choinkowych z opłatka. Pieczenie kurpiowskich fafernuchów. Degustacja i możliwość nabycia prawdziwego podlaskiego sękacza. Niepowtarzalny smak jałowcowej kiełbasy i miodów do świątecznego piernika. Liczne stroiki, choineczki i inne przedmioty rękodzieła ludowego i artystycznego, mogące upiększyć nasze domy na święta Bożego Narodzenia - to wszystko czeka na nas w najbliższą sobotę, 13 grudnia w Wawerskim Centrum Kultury przy ul. Żegańskiej 1a. Wstęp wolny.
Na wszystkich, którzy przed zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia chcieliby zaopatrzyć się w regionalne przetwory: swojskie miody, chleby wypiekane według starych receptur, wiejskie węd*liny, ciasta i rarytasy, czekać będą wystawcy z różnych regionów Polski środkowo-wschodniej- mówią organizatorzy - Kto zechce spróbować swoich sił w tworzeniu ludowych wycinanek, rzeźb, a nawet klejenia ozdób choinkowych z opłatków, będzie mógł wziąć udział w warsztatach rękodzieła ludowego. *****
Jarmark rozpocznie się już o godz. 12:00. Nie zabraknie też motywów muzycznych. Od godz. 17.00 będzie można podziwiać wawerską młodzież w piosenkach ludowych i inspirowanych motywami ludowymi. Wisienką na torcie będzie występ Zespołu Pieśni i Tańca Politechniki Warszawskiej. Ten reprezentacyjny, znany w kraju i za granicą zespół zaprezentuje pokaz strojów regionalnych oraz, w głównym punkcie programu, folklorystyczny repertuar wokalno-taneczny.
Zobacz także: Jarmark Świąteczny na Ursynowie