RegionalneWarszawaGdzie i co jedzą warszawiacy? [Badania]

Gdzie i co jedzą warszawiacy? [Badania]

Która restaurację polecamy sobie najczęściej? Jaką kuchnię lubimy? Sprawdźcie preferencje kulinarne mieszkańców stolicy!

Gdzie i co jedzą warszawiacy? [Badania]

Najczęściej odwiedzaną przez warszawiaków restauracją jest... tak - McDonald's, najczęściej polecaną „U Szwejka”. Pomimo dostępu do restauracji z daniami kuchni świata, najbardziej lubianą kuchnią jest polska - przynajmniej tak wynika z raportu VII edycji projektu Warsaw Watch, przygotowywanej przez agencję SW Research.

Za najlepszą warszawską restaurację został uznany sieciowy Sphinx (10 proc. wskazań). Na kolejnym miejscu uplasowała się restauracja „U Szwejka” (9 proc.) (przy placu Konstytucji) i jest za to najczęściej polecanym w stolicy (70 proc. pytanych poleciłoby go znajomym). Podium zamyka fast food KFC, z 8 procentami głosów.

Pod względem liczby odwiedzin danego lokalu, bezkonkurencyjne okazały się restauracje szybko serwujące jedzenie - McDonald's i KFC (odpowiednio 72 i 71 proc. wskazań). Nieco mniej głosów zdobyła Pizza Hut - 63 procent. Na przeciwległym biegunie popularności znalazły się knajpy Vapiano oraz Wiking – odwiedziło je odpowiednio 6 i 5 procent respondentów. Z zaprezentowanych danych można wyciągnąć wniosek, że najpopularniejsze są lokale szybkiej obsługi, które są stosunkowo tanie, a wciąż małym zainteresowaniem cieszą się lokale ekskluzywne, serwujące np. sushi czy slow food.

Jak wyglądają preferencje kulinarne warszawiaków w kontekście kuchni narodowych? Kuchnia polska zdobyła najwięcej głosów, aż 77 procent. Na dalszych pozycjach uplasowały się dania kuchni włoskiej, chińskiej i meksykańskiej (56, 46 i 25 proc. wskazań). Niewielu zwolenników ma kuchnia arabska i hiszpańska (odpowiednio: 11 i 7 proc.). Wydaje się, że mniej popularne smaki mają mniejsze szanse, by przypaść do gustu mieszkańcom Warszawy; im bardziej egzotyczne jedzenie, tym jego popularność jest mniejsza.

Co najczęściej jemy w pracy? Ankietowani SW Research wskazali, że najczęściej jadają w pracy drugie śniadanie - 75 procent, oraz obiad – 46 procent wskazań. Respondenci w pracy bardzo rzadko jedzą kolację - na ten posiłek wskazało tylko 5 procent badanych. Jakiego rodzaju potrawy cieszą się największą popularnością? Okazuje się, że te przygotowywane w domu – 68 procent wskazało tę właśnie odpowiedź. Natomiast 28 procent osób woli gotowe, kupowane jedzenie. Dlaczego? Co do tego nie było wątpliwości - jest to dla ankietowanych najwygodniejsze (odpowiedź 71 proc. badanych) i najszybsze (61 proc. głosów). Tylko część osób jada potrawy zamówione na wynos i z cateringu - po 21 procent wskazań.

Badanie zostało przeprowadzone w dniach 10-14.10 metodą internetowych zestandaryzowanych wywiadów kwestionariuszowych (CAWI) przez agencję SW Research. Próba badawcza miała charakter losowy. Operatem losowania był panel internetowy SWpanel.pl, do udziału w badaniu zaproszono osoby w wieku od 16 do 67 lat. Zebrano łącznie 500 w pełni wypełnionych kwestionariuszy, a błąd statystyczny w badaniu nie przekroczył 4,5 p. procenta.

Wnioski z badań są mało optymistyczne.* Jemy szybko i średnio zdrowo, do tego w sieciówkach. Czy można zmienić nawyki żywieniowe warszawiaków? Jak myślicie?*

Obraz
Obraz
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)