Cymes – piknik aszkenazyjski
Piknik kulinarny dla całej rodziny. Będzie można poznać tradycję Żydów aszkenazyjskich „od kuchni”
18.06.2013 13:18
W najbliższą sobotę na Muranowie, na skwerze Willy’ego Brandta, przy Muzeum Historii Żydów Polskich odbędzie się Cymes – pilnik aszkenazyjski.
Podczas pikniku, przybliżymy tradycję Żydów aszkenazyjskich „od kuchni”. Poznamy przepisy na śledzie i podpatrzymy przy gotowaniu Marylę Musidłowską. W piknikowej atmosferze będziemy snuć opowieści o żydowskim domu, pochodzeniu kuchni żydowskiej i jej wpływie na kuchnię polską. Wspomnimy o potrawach związanych z kalendarzem świąt żydowskich i wyjaśnimy zasady koszerności. - zachęcają organizatorzy.
Najmłodsi będą mogli wziąć udział w kulinarnych warsztatach marcepanowych i warsztatach plastyczno-muzycznych inspirowanych kulturą jidysz. Wszyscy, bez względu na wiek, mogą wziąć udział w konkursie Aszkenowe na najsmaczniejsze danie inspirowane kuchnią Żydów aszkenazyjskich. Ponadto czekają na gości jidyszowe kalambury, które poprowadzi aktor Redbad Klijnstra. Całemu wydarzeniu towarzyszyć będzie muzyka klezmerska w nowoczesnej interpretacji.
Program
12.00 – 16.00 warsztaty i piknik rodzinny na trawie
14.00 – 15.00 krótkie wprowadzenie, rozmowa o zasadach koszerności i mała niespodzianka
13.00 – 15.00 otwarty konkurs kulinarny Aszkenowe, jidyszowe kalambury
STRONA wydarzenia.