Co się je przy prezydenckim stole?
"Oryginalne staropolskie receptury i prawdziwe smaki dawnej kuchni". Przeczytajcie menu!
Ciekawostka. Jak nas poinformowano, w ramach obchodów Dnia Wolności i Praw Obywatelskich dzisiejszy uroczysty lunch dla prezydenta Bronisława Komorowskiego oraz 80 ważnych osobistości (w tym prezydent USA) przygotowują mistrzowie kuchni ściśle związani z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie - Jarosław Uściński oraz Maciej Nowicki.
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie przy ich udziale "realizuje program rekonstrukcji kulinarnych, które przywracają oryginalne staropolskie receptury i prawdziwe smaki dawnej kuchni". Gdyby ktoś chciał poczuć się przy stole jak szef światowego mocarstwa lub gość prezydenta Komorowskiego, zamieszczamy pełne menu dzisiejszego obiadu.
Danie główne
Filet sandacza marynowany miodownikiem podany na gąszczu z botwinki i soku z kiszonych ogórków z pieczonym topinamburem i zielonymi szparagami pod tartym jajem kur zielononóżek lub
comber z królika faszerowany migdałowo lemonkowym chrustem podany na kremie z młodych buraczków ubranym spiralkami wiosennych warzyw i sosem szafranowo - koperkowym
Deser
Czekoladowe parfait z galaretką z porzeczek, na chrupiącym spodzie z karmelizowanych orzechów laskowych i lekkim sosie z mięty.
Zgłodnieliśmy. Idziemy na burgera.
*Przeczytajcie też: Al Pacino przyjeżdża do Warszawy! *