Co się je przy prezydenckim stole?
"Oryginalne staropolskie receptury i prawdziwe smaki dawnej kuchni". Przeczytajcie menu!
Ciekawostka. Jak nas poinformowano, w ramach obchodów Dnia Wolności i Praw Obywatelskich dzisiejszy uroczysty lunch dla prezydenta Bronisława Komorowskiego oraz 80 ważnych osobistości (w tym prezydent USA) przygotowują mistrzowie kuchni ściśle związani z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie - Jarosław Uściński oraz Maciej Nowicki.
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie przy ich udziale "realizuje program rekonstrukcji kulinarnych, które przywracają oryginalne staropolskie receptury i prawdziwe smaki dawnej kuchni". Gdyby ktoś chciał poczuć się przy stole jak szef światowego mocarstwa lub gość prezydenta Komorowskiego, zamieszczamy pełne menu dzisiejszego obiadu.
Przystawka
Wolno gotowana w sous vide pierś perliczki na rabarbarowym potażu z palonym amarantusem i pistacjami oraz galaretką z dzikiego bzu i jałowca pod pianką z lubczyku.
Danie główne
Filet sandacza marynowany miodownikiem podany na gąszczu z botwinki i soku z kiszonych ogórków z pieczonym topinamburem i zielonymi szparagami pod tartym jajem kur zielononóżek lub
comber z królika faszerowany migdałowo lemonkowym chrustem podany na kremie z młodych buraczków ubranym spiralkami wiosennych warzyw i sosem szafranowo - koperkowym
Deser
Czekoladowe parfait z galaretką z porzeczek, na chrupiącym spodzie z karmelizowanych orzechów laskowych i lekkim sosie z mięty.
Zgłodnieliśmy. Idziemy na burgera.
*Przeczytajcie też: Al Pacino przyjeżdża do Warszawy! *