Walory smakowe wina zapisane w genach
Winiarze na całym świecie mogą już odkorkować swoje najlepsze roczniki - pisze "Rzeczpospolita". Mają dobry powód - naukowcom udało się zbadać cały genom winorośli. Pozwoli to połączyć walory smakowe najlepszych odmian z dużą odpornością na choroby.
Vitis vinifera, czyli winorośl właściwa sprawiła badaczom niespodziankę. Okazało się bowiem, że roślina ma dodatkowe kopie genów odpowiedzialnych za smak i zapach. A także geny decydujące o produkcji resweratrolu, przeciwutleniacza obecnego w skórkach winogron, któremu przypisuje się dobroczynne działanie na ludzki organizm. Winorośl jest pierwszą rośliną owocową, której genom udało się w całości rozszyfrować - przypomina "Rzeczpospolita".
Badaniem winnej latorośli zajęli się specjaliści z Francji i Włoch pracujący w ramach Publicznego Konsorcjum do Zbadania Genomu Winorośli. O sukcesie ekspertów donosi magazyn „Nature" - naukowcy przyznają, że wybrali winorośl ze względu na jej wyjątkową rolę w historii ludzkości, rozpoczynającą się jeszcze w neolicie. Odkrycie badaczy może mieć także swój wymiar ekonomiczny. (IAR)