PolskaW Poznaniu przekonasz się, co mogli jeść Mieszko i Dobrawa na chrzcinach

W Poznaniu przekonasz się, co mogli jeść Mieszko i Dobrawa na chrzcinach

13 sierpnia w Poznaniu rozpocznie się IX Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. To impreza, w trakcie której będzie można zjeść wiele regionalnych smakołyków, wziąć udział w warsztatach kulinarnych, a także przekonać się, co jadano w Polsce tysiąc lat temu.

W Poznaniu przekonasz się, co mogli jeść Mieszko i Dobrawa na chrzcinach
Źródło zdjęć: © WP.PL | Zenon Kubiak
Zenon Kubiak

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku już na stałe wpisał się w kalendarz letnich imprez kulturalnych w Poznaniu. W tym roku odbędzie się już po raz dziewiąty. Festiwal to przede wszystkim możliwość zakupu produktów regionalnych na co dzień niedostępnych na sklepowych półkach. Od 13 do 16 sierpnia na płycie Starego Rynku swoje produkty zaprezentuje w sumie ponad 140 wystawców. Na ich stoiskach znaleźć będzie można m.in. wędzone ryby z Mazur, kurpiowskie chleby, piwa z lokalnych browarów, podlaskie wędliny i kozie sery z Podkarpacia. Nie zabraknie również zagranicznych specjałów takich jak: oliwek z Prowansji, przetworów z włoskich trufli, węgierskich skwarek z mangalicy czy gruzińskich pierożków chinkali i greckiej chałwy.

Wyjątkowym wydarzeniem tegorocznego festiwalu będzie projekt „Stół Mieszka i Dobrawy”. Najlepsi poznańscy szefowie kuchni przygotują "przyjęcie chrzcielne" Mieszka I, używając produktów, dostępnych na terenie Wielkopolski w drugiej połowie X w.

- Po raz pierwszy w tak dużym stopniu zajmiemy się regionalną i przede wszystkim historyczną kuchnią - mówi Wojciech Lewandowski, organizator festiwalu.

Jak co roku będzie można nie tylko jeść, ale też nauczyć się gotować. Przez cztery dni na scenie na rynku będą pojawiać się szefowie kuchni, pokazując, jak przyrządzają poszczególne dania.

Nie zabraknie też muzyki – na scenie oprócz warsztatów i prezentacji kulinarnych odbędą się także koncerty. Wystąpią Ewa Nawrot z Gentle Jazz Tiro czy gruziński zespół Zumba Panduri Folk.

Gościem specjalnym festiwalu będzie Robert Makłowicz, który wystąpi w roli smakosza i historyka, opowiadając m.in. o związkach kuchni z religią i polityką.

Szczegółowy program wydarzeń dostępny jest na stronie hhttp://www.festiwaldobregosmaku.pl/pl/.

Byłeś świadkiem lub uczestnikiem zdarzenia? .

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (18)