W czasach kryzysu Włosi wracają do tradycyjnego jedzenia
Włosi w czasach trudnych dla gospodarki wracają do tradycyjnych przepisów i domowego jedzenia - pisze portal BBC News, wskazując, że według danych krajowego urzędu statystycznego jedna trzecia Włochów musiała zacząć oszczędzać na wydatkach na żywność.
22.08.2012 | aktual.: 06.06.2018 14:54
O tym, jak Włosi wracają do tradycji, świadczy "festiwal babcinych kanapek", odbywający się w Giovinazzo na południu Włoch. Wymyśliła go przed kilkunastu laty grupa nastolatków, którym nie podobało się, że przekąski z supermarketów i fastfoodów zastępują w szkołach kanapki przygotowywane przez babcie.
Wówczas nie mogli przewidzieć, jak wielkie zainteresowanie wzbudzi ich pomysł w roku 2012. W tegorocznej edycji festiwalu wzięło udział 15 tysięcy ludzi, którzy przyszli na rynek w Giovinazzo, by spróbować tradycyjnych potraw.
- Żyjemy w trudnych czasach, kiedy nie tak wielu ludzi może sobie pozwolić na posiłek w restauracji, ale mogą przyjść tutaj, wydać kilka euro na kanapki i poczuć się na równi z innymi - mówi organizator festiwalu, dziś trzydziestokilkuletni Gianfranco Stufano.
Przepisy wykorzystywane na festiwalu były doskonalone przez dziesięciolecia, kiedy bieda na południu Włoch była powszechna. Stufano wspomina, jak jego dziadkowie suszyli na słońcu pomidory, karczochy i paprykę, by zalać je olejem i wykorzystywać w zimie jako nadzienie do kanapek. Nie wyrzucano żadnych resztek jedzenia.
Angela, matka dwojga dzieci, która przyszła na festiwal, przyznaje, że musi teraz więcej gotować w domu, i nawet sama piecze chleb, by oszczędzić na wydatkach na żywność. - Mamy coraz mniej pieniędzy do wydania co tydzień w supermarkecie, musimy porównywać ceny - wskazuje.
- Kryzys oznacza, że musimy wrócić do jedzenia wiejskiego, prostszego i w sposób inteligentny korzystać z produktów lokalnych - dodaje inny gość festiwalu o imieniu Mariano.
Wtóruje mu cytowany przez BBC pediatra dr Domenico Caccavo. - Do czasu kryzysu finansowego rodzice nie musieli myśleć o metodach, jakie w kuchni stosowali ich przodkowie. (...) Nie zastanawiali się nad robieniem tradycyjnych przekąsek z chleba, oliwy i pomidorów, choć są one bardziej pożywne i są lepszym źródłem węglowodanów. Jeśli obecny kryzys zmusi rodziców, by częściej sięgali do starych tradycji, to może mieć to korzystne skutki w walce z otyłością u dzieci - uważa lekarz.
Powodowani koniecznością oszczędzania, ale też nieco nostalgią, Włosi wracają do zasady "nie marnuj, a nie będziesz w potrzebie". Wśród czasopism kulinarnych największą popularnością cieszą się te opatrzone tytułami: "Kuchnia ekonomiczna" czy "Przepisy babci".
Całkiem możliwe, że kryzys okaże się skuteczniejszym argumentem na rzecz zdrowego żywienia niż jakakolwiek kampania przeciwko "śmieciowemu jedzeniu" - zauważa BBC.