UOKiK: ryby w puszce groźne dla zdrowia?
Jedna czwarta konserw rybnych dostępnych na polskim rynku nie spełnia podstawowych norm jakościowych, przez co może zagrażać zdrowiu konsumentów - wynika z najnowszego raportu Inspekcji Handlowych, wykonanego na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
21.08.2002 | aktual.: 21.08.2002 13:56
Alina Urban, rzecznik Urzędu, powiedziała, że często są to konserwy przestarzałe, śmierdzące, deklarowana waga nie zgadza się z rzeczywistą. Zdarza się również, że zawartość nijak się ma do tego co rzeczywiście jest w środku. Na etykiecie napisano np., że konserwa jest bez ości, niestety po otwarciu okazywało się, że mijało się to z prawdą. A to mogło być potencjalnym zagrożeniem dla naszego zdrowia - dodaje Alina Urban.
Inspektorzy mają również wiele zastrzeżeń do jakości ryb sprzedawanych luzem, głównie wędzonych. Okazuje się, że często są one przechowywane w niewłaściwych warunkach, co może również szkodzić naszemu zdrowiu.
Są to zarzuty, które inspektorzy od dłuższego czasu kierują pod adresem sprzedawców i producentów ryb oraz konserw - okazuje się, że w porównaniu z ostatnią kontrolą sytuacja nie zmieniła się ani na gorsze, ani na lepsze. (pol)